TRAŽE OSTAVKU

Udruga Franak opalila po Vujčiću: Guverner laže!

22.01.2015 u 13:36

Bionic
Reading

U Udruzi Franak tvrde da su lažni podaci koje je jučer iznio guverner HNB-a Boris Vujčić. Najavljuju da će uskoro izaći s istinitim podacima i javno zatražiti ostavku guvernera Vujčića te ostalih vodećih ljudi Hrvatske narodne banke

'Zgroženi smo neistinama koje je u svom jučerašnjem nastupu iznio guverner Vujčić', kaže Denis Smajo, koordinator i jedan od ključnih aktivista udruge.

Pozivajući se na presudu suca Dobronića u slučaju Franak, Smajo demantira guvernerove tvrdnje da banke imaju visoko pokriće za kredite u 'švicarcima'. 'Angažirali smo ekonomske stručnjake da nam napišu mišljenje o podacima koje je iznio guverner', kaže Smajo, dodajući da Vujčić i dalje ignorira poziv na sastanak i njihove zahtjeve da im dostavi detaljne podatke o stanju obveza i potraživanja banaka vezano za švicarski franak.

Smajo kaže da je laž i guvernerova tvrdnja da bi konverzija kredita u 'švicarcima' u kredite u kunama dovela do sloma monetarnog sustava.

Kada je riječ o mogućoj konverziji uz podjelu troška između banaka, klijenata i države, u Udruzi Franak i dalje ostaju pri stajalištu da dužnici ne smiju snositi trošak.

'Dužnici nikako ne bi smjeli biti dodatno opterećeni, ali ne želimo ni da država snosi trošak. Smatramo da cijeli trošak konverzije trebaju pokriti banke i Hrvatska narodna banka', poručuje Smajo.