JAVNA DRAŽBA

Žito preuzelo Đakovštinu

05.01.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Gotovo sva imovina đakovačke mlinsko-pekarske industrije 'Đakovština' d.d. u stečaju prodana je danas na javnoj dražbi na Trgovačkom sudu u Osijeku. Od 277 milijuna kuna na koliko je imovina procijenjena, dosad je ostvareno 220 milijuna

Premda je početna cijena za preostalu imovinu bila 100 milijuna kuna, izlicitirana je za čak 190 milijuna kuna. Osječko Žito d.o.o., dosadašnji zakupac 'Đakovštine', za 157 milijuna kuna preuzelo je Mlin i silose te dio tehnološke cjeline Tena.

Istoimenu tvornicu kruha i peciva kupio je za 25 milijuna zagrebački 'Pan-Pek' koji je od kolovoza prošle godine drži u zakupu, dok je Croatia banka za 8,2 milijuna kuna otkupila Sjemenarstvo. Preostale su još dvije hale – jedna je u zakupu Geroka, a druga je prazna stanica za tehnički pregled – i zemljište sa željezničkim tračnicama unutar i u neposrednoj blizini tvorničkog kruga, a stečajni upravitelj Perica Mitrović procjenjuje ih na približno 4,5 milijuna kuna.

'Zadovoljan sam što smo za manje od godinu dana prodali više od 95 posto imovine stečajnog dužnika. Očekujem da će se u veljači prodati i preostali dio, a stečaj bih mogao zaključiti u svibnju. Zadržali smo djelatnost tvrtke i 250 radnika, a niti jedna proizvodna cjelina nije ugašena.

U tih godinu dana platili smo u državni proračun poreza i doprinosa više nego što je Đakovština platila u zadnjih 15 godina', ističe Mitrović i podsjeća kako je je to najveći stečaj na Trgovačkom sudu u Osijeku, ako se izuzmu banke koje su u stečaj otišle u devedesetima.

Tvrtka je prije stečaja državi dugovala cca 300 milijuna kuna, najviše za doprinose na plaće. Nakon što je država preuzela 30 posto vlasništva, ostalo je još cca 90 milijuna duga. Iz sredstava prikupljenih prodajom imovine nastojat će se namiriti i seljaci koji su fakturirali predanu robu.

Budući da su u drugom isplatnom redu, mogu računati na polovicu potraživanja odrekne li se država dijela svojih potraživanja, a u protivnom mogućnosti da išta naplate su minimalne. Njih 1.900, koji su svoju ljetinu predali bez fakture, namireni su pšenicom iz državnih robnih zaliha u vrijednosti 14 milijuna kuna.

Uzevši Đakovštinu u zakup, Žito je zateklo 560 radnika, od kojih je deset posto bilo na bolovanju. Danas s manje od upola toliko obavlja isti posao, u većini proizvodnih cjelina kvalitetnije nego prije stečaja. Vlasnik Žita, Marko Pipunić, zadovoljan je postignutom cijenom i očekuje povećanja obujma proizvodnje i broja zaposlenih, no sve će ovisiti o oporavku tržišta.

Na današnjoj dražbi Žito je nastupilo s otkupljenim potraživanjima od Hypo i Zagrebačke banke, čime su postali razlučni vjerovnici, pa im je imovina Đakovštine praktički 'vraćena'.
Zadovoljan je i Šimo Orešković, predsjednik regionalnog PPDIV-a, te se nada da će radnici, koji za neisplaćene plaće potražuju približno 43 milijuna kuna, uspjeti naplatiti 30-40 posto, što smatra uspjehom. Ukupna potraživanja gotovo tri tisuće vjerovnika tvrtke penju se na više od 900 milijuna kuna.