POTPISAN UGOVOR

Žito nastavlja proizvodnju u Đakovštini

27.01.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj Đakovštine Perica Mitrović i vlasnik osječke tvrtke Žito Marko Pipunić danas su potpisali ugovor o zakupu te tvrtke čime je osiguran nastavak proizvodnje u toj đakovačkoj prehrambenoj kompaniji

'Zadovoljan sam jer smo uspjeli postići dvije najvažnije stvari – sačuvati imovinu i zaposliti 400 radnika', rekao je Mitrović.

Kako saznajemo od regionalnog povjerenika sindikata PPDIV-a za Slavoniju Slavka Kotromanovića, Pipunić se sastao i s radnicima kojima je obećao da će se poštivati prava stečena kolektivnim ugovorom u toj tvrtki, koja je zbog duga od 10 milijuna kuna i nestanka sirovina potrebnih za proizvodnju u stečaju od ponedjeljka.

Nakon što je premijerka Jadranka Kosor prekjučer zatražila istragu zbog sumnjivog nestanka sirovina iz jednih od najvećih silosa u zemlji, kapaciteta 80 tisuća tona, policija je već aktivna. 'Policija danas u krugu tvornice i ispituje dosadašnju upravu', otkrio je Kotromanović.

Zadovoljstvo zbog nastavka proizvodnje danas je izrazio župan Vladimir Šišljagić, ali je još jednom pozvao Vladu da pomogne. 'Pozivam premijerku Kosor, Ministra gospodarstva i Ministarstvo poljoprivrede da pomognu isplatom triju zaostalih plaća radnicima', poručio je s današnje press konferencije.

Dosadašnji predsjednik uprave Mijo Matić, povodom optužbi o krađi sirovina iz silosa, ranije je tportalu rekao da krađe nije bilo, nego je žito potrošeno u proizvodnji, a sredstava za nabavu novih zaliha nije bilo. 'Prvi put do sada banke su nam obustavile kreditna sredstva za otkup sirovina i zato nismo mogli isplatiti dobavljače. Činjenice je da nam manjka sirovina, ali i mi imamo 50 milijuna kuna koje ne možemo naplatiti', kazao je Matić.