SUVLASNIČKI PROBLEMI

Zgrada vam je okupirana ilegalnim stanarima? Evo što možete učiniti

20.10.2023 u 09:36

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme sve češće se šire snimke i tekstovi u kojima se stanovi iznajmljuju radnicima i gdje se 15 i više osoba 'trpa' u male prostore. Ostali suvlasnici ne znaju što činiti i ne znaju je li ovakav način uopće zakonit i što zapravo oni mogu napraviti.

Trenutna zakonska rješenja ne nude puno opcija suvlasnicima kada se nađu u problemima ili u izazovnim situacijama. Od ordinacija opće medicine u stanovima, ureda, raznih djelatnosti do najma.

Posljednji izazov za suvlasnike je smještaj radnika. Nije važno jesu li strani ili domaći, važno je da se u jednome stanu u jednoj zgradi odjednom nađe više desetaka osoba koje do tada tu nisu živjeli.

Portal Zgradonacelnik.hr savjetuje suvlasnicima stanova suočenim s takvom situacijom nekoliko mogućih rješenja.

Susjedska tužba. Suvlasnik koji se nalazi odmah pored problematičnog stana podiže tužbu jer on trpi to što mu, primjerice, vlaga stvara probleme, ima oštećenje zidova ili je riječ o buci, i tom tužbom traži da se oštećeno popravi te da se poduzmu radnje da se prestane s potencijalnim budućim oštećenjima.

Vodoopskrba - prijava broja ukućana. Ako zgrada u kojoj je stan u kojemu se nalazi veliki broj ljudi, neka predstavnik suvlasnika prijavi određeni broj osoba u tom kućanstvu (ako zgrada ima zajedničko brojilo za vodu). Ako suvlasnik stana u kojemu se nalazi veliki broj osoba tvrdi da to nije točno, predstavnik može zatražiti da taj suvlasnik dokaže koliko ih je uistinu, a to znači dostaviti prijave boravišta tih radnika. 

Izvod iz MUP-a. Predstavnik suvlasnika ima pravo iz nadležne policijske postaje zatražiti uvid u to koliko je i koje točno osobe imaju prijavljeno boravište i prebivalište na toj konkretnoj adresi. 

Izmjene Međuvlasničkog ugovora. Ovakav potez nije jednostavan jer zahtjeva potpise natpolovične većine suvlasničkih udjela. Ako u konkretnoj zgradi ima puno suvlasnika, ovaj postupak neće biti brz ni lak. No, ako je problem uistinu velik, suvlasnici ga mogu brzo implementirati.