UPRAVLJANJE ZGRADOM

Provjerili smo: Krše li se objavom imena i prezimena na oglasnoj ploči zgrade pravila o zaštiti podataka?

16.12.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Objava rasporeda čišćenja snijega, popisa dužnika za pričuvu ili broja ukućana u kućanstvu (npr. zbog potrošnje vode) nije moguća na oglasnoj ploči zgrade ili bilo kojem javnom mjestu

Zakon o zaštiti osobnih podataka prestao je važiti 25. svibnja 2018. godine, kada je na snagu stupila Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), koja propisuje da osobni podaci moraju biti zakonito, pošteno i transparentno obrađivani s obzirom na ispitanika, prikupljeni u posebne, izričite i zakonite svrhe, primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhe u koje se obrađuju (načelo smanjenja količine podataka), točni i, prema potrebi, ažurni, obrađivani na način kojim se osigurava odgovarajuća sigurnost osobnih podataka.

Slijedom navedenog, javna objava imena i prezimena te broj ukućana na web stranici i oglasnoj ploči bez zakonite svrhe i valjane pravne osnove nije u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, piše Zgradonačelnik.hr.

Što se tiče javne objave imena i prezimena suvlasnika i duga za pričuvu na oglasnoj ploči stambene zgrade, kao poseban propis u ovom slučaju je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji je odredbom članka 39. stavka 1. regulirao da svaki suvlasnik ima pravo sudjelovati u odlučivanju o svemu što se tiče stvari koja je u suvlasništvu (upravljanje stvarju) zajedno s ostalim suvlasnicima.

Predstavnik suvlasnika ima dužnost obavijestiti ostale suvlasnike o održavanju zgrade, ali tako da podaci budu točni i ažurni, sukladno čl. 5 Opće uredbe o zaštiti podataka te da se ne objavljuju javno (osobito ako sadrže osobne podatke suvlasnika), posebno ne isticanjem na oglasnoj ploči zbog toga što bi se tako osobni podaci suvlasnika učinili javno dostupnima bez postojanja zakonite osnove i svrhe svim osobama koje imaju fizički pristup stambenoj zgradi, a ne žive u njoj, te tako osobni podaci suvlasnika postaju podložni mogućim zlouporabama.

Dakle, svi suvlasnici ponaosob imaju pravo uvida u iznos dugovanja za pričuvu ostalih suvlasnika stambene zgrade. Predstavnik suvlasnika u slučaju obavještavanja suvlasnika o stanju dugovanja suvlasnika treba osigurati da se sa stanjem dugovanja upoznaju isključivo suvlasnici. To se može, primjerice, ostalim suvlasnicima stambene zgrade priopćiti na sastanku suvlasnika ili se može dostaviti svim suvlasnicima stambene zgrade u poštanske sandučiće.

Cijeli članak možete pročitati na Zgradonačelnik.hr.