LOŠA POSLOVNA KLIMA

Zgombić šokirao Šukera

23.09.2010 u 09:07

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor danas će na sjednici Vladi predstaviti investicijske projekte iz područja energetike, turizma i infrastrukture, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker na Gospodarskom forumu održanom jučer poslije podne u sklopu danas otvorenog 86. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma

Cilj je potaknuti investicijsku klimu koja je zamrla, kazao je Šuker na tradicionalnom susretu predstavnika Vlade i gospodarstvenika koji organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Zagrebački velesajam.

Pitanja poduzetnika na forumu, na kojem je bilo vrlo malo poduzetnika u odnosu na prijašnje godine, uglavnom su se odnosila na svladavanje birokratskih i drugih prepreka za realizaciju investicija.

Najoštriji je bio Hrvoje Zgombić iz tvrtke Zgombić i partneri koji je rekao kako nikome ne može preporučiti da investira u Hrvatskoj zbog pravne nesigurnosti.

Ministar financija, uz primjedbu da je šokiran ovakvom izjavom jer Zgombić, s kojim je dosta surađivao, dosad nije tako istupao, Zgombiću je poručio da posluje drugdje ako mu u Hrvatskoj poslovna klima ne odgovora.

Šuker je istaknuo da institucije države poduzetnicima i investitorima redovno izlaze u susret i vrata su im otvorena.

Smatra da nije dobro govoriti kao što govori Zgombić jer se na temelju takvih izjava mogu formirati generalni stavovi o Hrvatskoj. U tom smislu napomenuo je da se na temelju takvih izjava i intervjua formiraju i ljestvice konkurentnosti.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić smatra kako je Zgombićeva ocjena paušalna, te napominje kako probleme za realizaciju investicija često stvaraju civilne udruge. Imamo mnoštvo udruga koje zaustavljaju investicije, čak one koje imaju sve dozvole, kazala je.

"Pomišljala sam provesti anketu na temu što se u Hrvatskoj smije graditi", rekla je Matulović Dropulić ističući da se u Hrvatsku isplati investirati.

Ministar Šuker je pitanje službenika HGK-Komore Rijeka o tome hoće li država odobriti jamstva "3. maju" za gradnju četiri asfalt tankera za švedskog naručitelja ocijenio politikantskim. Podsjetio je na to da je Hrvatska preuzela obvezu restrukturiranja brodogradilišta u skladu s propisima EU-a koji ne dozvoljavaju dosadašnji oblik državnih potpora. "I da Vlada hoće odobriti jamstva, pitanje je bi li ih Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila", kaže Šuker.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić gospodarstvenike je upoznala s mogućnostima europskih fondova.

Trenutno su, među ostalim, unutar pretpristupnog programa IPA aktualni projekti podrške razvoju klastera, savjetovanja malog i srednjeg poduzetništva i poboljšanja konkurentnosti pomoću internetskog poslovanja.

Poduzetnike je zanimalo i kako riješiti probleme neplaćanja i izbjegavanja plaćanja osnivanjem novih tvrtki, a ministar Šuker je ponovio da rješenja očekuje od pune primjene OIB-a, kako bi se identificirali oni koji otvaraju tvrtke, stvaraju obveze, potom ih zatvaraju i ponovo otvaraju nove. Dodao je da će se izmjenom stečajnog zakona lakše gasiti takve tvrtke.