DOBIT 56 PUTA VEĆA

Zbog remonta američkog broda prihodi Viktora Lenca udvostručeni

03.11.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Brodogradilište Viktor Lenac u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupne poslovne prihode od 436,2 milijuna kuna, što je 93 posto više nego u istom razdoblju lani, a neto dobit je iznosila 20,8 milijuna kuna, doznaje se u tom brodogradilištu

Članica Uprave Sandra Uzelac u izjavi za Hinu ističe kako je riječ o povijesnim rezultatima, jer u posljednjih 20-ak godina nije ostvarena takva razina prihoda i dobiti, a u Lencu očekuju da bi do kraja godine ukupni prihodi mogli doseći 65 milijuna eura.

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, ukupna konsolidirana dobit Grupe Viktor Lenac u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 21,6 milijuna kuna, od čega je brodogradilište ostvarilo neto dobit od 20,8 milijuna kuna, a Viktor Servisi, koji su u 100-postotnom vlasništvu grupe, 817 tisuća kuna.

Dobit Viktora Lenca od 20,8 milijuna kuna tako je oko 56 puta veća nego u istom razdoblju prošle godine kada je kostrensko brodogradilište ostvarilo neto dobit od 370 tisuća kuna.

Ukupni poslovni prihodi od 436,2 milijuna kuna su gotovo dvostruko odnosno 93 posto veći od poslovnih prihoda ostvarenih u istom razdoblju lani, dok su ukupni poslovni rashodi rasli za 85 posto, na 411,6 milijuna kuna.

Na rast poslovnog prihoda i na financijski rezultat najviše je utjecalo povećanje opsega radova na remontu američkog zapovjednog broda USS Mount Whitney, jer je umjesto najprije ugovorenih 20,9 milijuna dolara, ostvaren prihod veći od 30 milijuna dolara. Značajan prihod od 27,4 milijuna kuna ostvaren je od najma broda za smještaj članova amaričke posade tijekom radova.

Povećani su i prihodi od drugih standardnih remontnih poslova, kojima je ostvareno više od 17 milijuna eura.

Po podacima iz izvješća, u Viktoru Lencu je tijekom prvih devet mjeseci obavljeno 57 remonta, a potkraj rujna radilo se na još 11 remonta, vrijednih više od dva milijuna eura.

U ocjeni stanja na tržištu remonta, iz brodogradilišta Viktor Lenac navode da brodari i dalje posluju na granici rentabilnosti i da je značajniji oporavak brodarskog tržišta još uvijek nepredvidiv, odnosno da brodari i nadalje na održavanje svojih flota troše minimalna sredstva.

U takvoj situaciji Lenac se nastoji nižim cijenama i kratkim rokovima boriti s konkurentskim brodogradilištima istočnog Mediterana te nastoji pridobiti klijente maksimalnom fleksibilnošću, ističu iz kostrenskog brodogradiliša.

Ne očekuju da će zaposlenost njihovih remontnih kapaciteta u 2016. ostati na jednako visokoj razini kao tijekom ove godine, ali smatraju da će im nekoliko činitelja na tržištu ipak omogućiti prednost.

Iz Lenca također navode kako je tržište offshore projekata i dalje prilično neaktivno zbog niskih cijena nafte. Stoga im je cilj imati u kontinuitetu jedan do dva projekta preinaka brodova na godinu, ovisno o složenosti i veličini, pa su pojačali rad na upitima i ponudama za takve projekte.

Kako se ističe u izvješću, Brodogradilište Viktor Lenac, koje zapošljava gotovo 500 radnika, nema značajnijih teškoća u podmirenju obveza, skraćeni su rokovi plaćanja dobavljačima te se obveze prema državi, bankama i radnicima podmiruju bez kašnjenja.