TUŽBA PROTIV DROPULIĆKE

Zbog Popijača više se neće skupljati boce?

Bionic
Reading

Proizvođači pića i napitaka dobili su prve presude u sporovima protiv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na čelu s uhićenim Vinkom Mladineom. Mogao bi to biti početak kraja sustava naknada za ambalažni otpad, piše Poslovni dnevnik

Nakon četiri i pol godine čekanja s Upravnog suda stižu prve presude protiv Fonda u nizu upravnih sporova koje su tvrtke pojedinačno pokretale. Procjenjuje se da je Fond izgubio ukupno više desetaka milijuna kuna

Upravni je rekao da je Fond nezakonito naplaćivao prve naknade za ambalažni otpad, da je ministrica Matulović-Dropulić prekoračila ovlasti donoseći Pravilnik o otpadu koji nema uporište u Zakonu o otpadu i da poduzetnici imaju pravo na obeštećenje glavnice uz zatezne kamate zbog nezakonitih ovrha.

Riječ je o prvoj pravosudnoj pobjedi gospodarstvenika nad sustavom gospodarenja otpadom koji ne poznaje ni jedna zemlja EU i u regiji. No, po financijskom učinku može je uvelike nadmašiti odluka Ustavnog suda na koju se čeka gotovo pet godina o tužbi za ocjenu ustavnosti protiv Pravilnika ministrice Matulović-Dropulić koju je HUP podnio zajedno s tridesetak poduzetnika, piše Poslovni dnevnik.

Tužbu je sastavio odvjetnički ured Porobija & Porobija, a taj je slučaj do početka 2010. financijski bio težak 2,1 milijardu kuna koliko je prikupljeno od gospodarstva za ambalažni otpad. Ako bi i Ustavni sud riješio tužbu u korist poduzetnika i HUP-a, propao bi sustav naknada za ambalažni otpad.

Zanimljivo je da su ustavni suci tužbu dobili 3. siječnja 2006. od tadašnjeg ravnatelja HUP-a Đure Popijača. Problem je što je ministrica Matulović-Dropulić Pravilnik o ambalaži donijela u srpnju 2005. iako nije bio usaglašen niti sa Zakonom o FZOEU niti sa Zakonom o otpadu već je to učinjeno kad je prestalo zasjedanje Sabora.

Naime, Sanaderova Vlada je 23. prosinca 2005. donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o otpadu koja je stupila na snagu 28.12.2005. i na neki način legalizirala Pravilnik. Budući da je Pravilnikom bila propisana obveza plaćanja naknade zbrinjavanja od 1. prosinca 2005., iako za to nije bilo osnove, a HUP i Popijač su na to upozoravali, to nije smetalo Fondu da putem ovrha izvrši prve naplate, piše Poslovni dnevnik.