SMANJENA VIDLJIVOST

Zbog magle i kvara na Plesu kasnili letovi

12.12.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Jutrošnji letovi Croatia Airlinesa iz Dubrovnika, Zadra, Sarajeva i Skoplja za Zagreb su zbog magle preusmjereni u splitsku zračnu luku, a zrakoplov koji je pak krenuo iz Splita doletio je do zagrebačke zračne luke, ali također nije mogao sletjeti, već je bio primoran vratiti se u Split, priopćila je danas Croatia Airlines

Razlog tome je kvar 'Instrument landing system' uređaja, koji u Zračnoj luci Zagreb omogućuje slijetanje po magli. Iako oprema zrakoplova Croatia Airlinesa omogućava slijetanje i po magli za kategoriju II i IIIb, pri čemu je za slijetanje potrebna vidljivost od 300 i od 75 metara, jutros to nije bilo moguće, jer zagrebačka je zračna luka bila dostupna samo za kategoriju I, pri čemu je za slijetanje potrebno 550 metara vidljivosti, što danas nije bio slučaj.

Posljedično, otkazani su i letovi Zagreb – Munchen – Zagreb i Zagreb – Zurich – Zagreb. Kako bi osigurala da stignu na svoja odredišta, Croatia Airlines je putnike s tih letova preusmjerila na druge letove. Zbog cjelokupne situacije, oko 600 putnika Croatia Arilinesa danas je kasnilo na svoja odredišta, dio njih će izgubiti svoje konekcije za treća odredišta, a Croatia Airlines zbog svega trpi izravne i neizravne štete.

Croatia Airlines se, unatoč činjenici da nije odgovorna za novonastalu situaciju, ispričava svim putnicima koji su na svojim putovanjima doživjeli poteškoće i kašnjenja, stoji u priopćenju.