ENERGETSKI PROJEKT

Završena prva faza izgradnje Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje

25.01.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je pustio u rad plinsku stanicu Podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, označivši tako završetak prve faze izgradnje tog skladišta vrijednog oko 33 milijuna eura.

Tako su stvoreni uvjeti za dovršetak izgradnje podzemnog skladišta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura.

Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgrađeni su priključni plinovodi do plinskoga transportnog sustava odnosno Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu.

Iduće dvije do tri godine crpit će se plin iz okolnih bušotina te će se miješati s plinom iz transportnog sustava i distribuirati potrošačima. Tijekom tog razdoblja planira se proizvesti 150 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

U probnoj eksploataciju postignuta je proizvodnja plina od 275 tisuća kubika na dan što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara. 

Projekt izgradnje drugog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, drugog u Hrvatskoj pored onoga u Okolima, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Republike Hrvatske.

Podsjetio je na to ministar gospodarstva Damir Habijan te je dodao kako je projekt u Grubišnom polju važan i za otvaranje tržišne utakmice pa je najavio i planove za otvaranje plinske burze.

Premijer Plenković naglasio je kako je projekt PSP Grubišno Polje važan energetski infrastrukturni zahvat. Taj projekt će doprinijeti energetskoj stabilnosti u Hrvatskoj, sigurnoj opskrbi prirodnim plinom gospodarstva i građana po priuštivim cijenama, rekao je.

Dometnuo je kako će PSP Grubišno Polje biti važno i u planovima povećanja kapaciteta LNG terminala s 2,9 na 6,1 milijardu prostornih metara plina na godinu.

Istaknuo je kako je Hrvatska osigurala 556 milijuna eura u programu RE-power za energetske projekte, a među njima planirana je i gradnja novih plinovoda.

"Uz prirodni plin tim će novim transportnim sustavom biti moguća i distribucija vodika čime se Hrvatska prilagođava skoroj budućnosti u kojoj će biti napuštena fosilna goriva. Tako ćemo osigurati energetsku neovisnost Hrvatske i zadržati ulogu važnog energetskog čvorišta", rekao je premijer.

Otvaranje plinske stanice i budućeg podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju važno je i za županiju i Grad Grubišno Polje. Gradonačelnik Grubišnog polja Zlatko Mađeruh to je ilustrirao podatkom kako je prošle godine Grubišno Polje od rudne rente uprihodovalo 500 tisuća eura, a ove godine u gradskom proračunu taj je prihod planiran na razini 1,2 milijuna eura.

PSP na jesen počinje s prvim aktivnostima u drugoj fazi projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, koji će povećati skladišne kapacitete i bitno pridonijeti fleksibilnosti cijeloga hrvatskog plinskog sustava.