JOSIPOVIĆEVO VIJEĆE ZA SOCIJALNU PRAVDU

'Zašto bi političari imali povlaštene mirovine?'

07.07.2010 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović održao je drugi sastanak Vijeća za socijalnu pravdu na kojem je zatražio preispitivanje povlaštenih mirovina političara

'Danas smo se fokusirali na mirovinsku reformu s aspekta pravednosti', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović nakon sjednice Vijeća za socijalnu pravdu.

Vijeće je dovoljno realno i zna da se ono čega nema ne može ni dijeliti, ali upozorili smo na to da će mirovinski fond biti u sve težoj situaciji s obzirom na omjer zaposlenih i umirovljenih, piše SEEbiz.

'U perspektivi će biti još teža situacija, jer će u mirovinu otići baby boom generacija', kazao je Josipović.

Vijeće je upozorilo i da drugi i treći mirovinski stup nisu funkcionalni, pa smo zaključili da moramo ići u sveobuhvatnu reformu, a ne izmjene i dopune zakona. U postojećim rješenjima postoje nepravde, poručuje predsjednik, a među njima je penalizacija umirovljenika koji su prisiljeni otići u prijevremenu mirovinu.

'Penaliziranje od čak 20 posto je nepravedno, a isto tako bilo bi pravedno da se nakon 40 godina radnog staža može otići u punu mirovinu bez obzira na životnu dob', zaključio je Josipović.

Predsjednik traži ispitivanje sustava 'povlaštenih mirovina', izdvajajući iz te skupine branitelje, a naglasak je stavio na političke mirovine.

'Nema nikakvog razloga da oni koji su obavljali političke funkcije imaju povlaštene mirovine', ističe.

Nepravednim, prema osobnom sudu, vidi i ograničavanje gornje granice za plaćanje doprinosa na 40 tisuća kuna, već drži da bi trebalo dozvoliti da se uplaćuje pun iznos doprinosa, sukladno primanjima.

Osim rasprave o mirovinskoj reformi, Vijeće je istaknulo da je nužno proučiti položaj nekih socijalnih skupina u društvu, posebno onih ranjivih. Tu Josipović ističe nezaposlene, stanare u privatnim stanovima i učitelje, a kao posebnu temu naglašava da je nužno osigurati poticanje razvoja malih poduzeća te riješiti pitanje ravnopravnog roditeljstva.