ostaju bez mode

Zara sutra zatvara sve svoje trgovine u Rusiji

05.03.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik popularne Zare, od sutra će zatvoriti sve svoje trgovine u Rusiji, a ondje ih je 502. Inditex, jedna od najvećih grupacija za distribuciju mode na svijetu zatvorit će trgovine svih svojih osam brendova: Zaru, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershku, Stradivarius, Oysho, Zara Home i Uterqüe.

Iz uprave španjolske tvrtke BBC-ju su rekli da razrađuju plan potpore za svojih 9000 zaposlenika u ruskim trgovinama dok budu "privremeno" zatvorene.

U međuvremenu, Samsung - vodeći dobavljač pametnih telefona u Rusiji, ispred Xiaomija i Applea, zbog trenutačnog geopolitičkog razvoja situacije obustavlja isporuku u Rusiju. Još je nepoznato hoće li Samsung zatvoriti svoje trgovine u Rusiji.

Usluge Rusiji uskraćuje i tvrtka za online plaćanje Paypal, koja je osudila "nasilnu vojnu agresiju" na zemlju. Iz Paypala su pojasnili da se iz Rusije povlače "na određeno vrijeme".

Ranije su dužnosnici ukrajinske vlade pozvali PayPal da napusti Rusiju i pomogne im u prikupljanju novca.

Nabrojene tvrtke tako su se pridružile nizu brendova koji zadnjih dana napuštaju Rusiju zbog napada na Ukrajinu i uvedenih joj međunarodnih sankcija. 

Francuski divovi luksuznih proizvoda LVMH, Kering, Hermès i Chanel u petak su objavili da "privremeno" zatvaraju svoje prodavaonice u Rusiji, nakon invazije te zemlje na Ukrajinu. 

Jaguar Land Rover (JLR), General Motors, Aston Martin, Rolls-Royce i Volkswagen su proizvođači automobila koji su zbog sukoba obustavili isporuke vozila Rusiji.

Već su otišli i Ikea, H&M, Jysk, Burberry i Apple, a najnoviji Warner Brosov blockbuster 'Batman' u Rusiji neće doživjeti svjetsku premijeru jer je tvrtka obustavila emitiranje svojih novih filmova u toj zemlji. 

Warner Brosu pridružile su se medijske i produkcijske kuće Disney i Sony, koje su odlučile premijerno ne prikazati svoja najnovija filmska ostvarenja, filmove Crvena panda i Marvelovu adaptaciju filma Morbius.

Sve "buduće projekte" u Rusiji je, zbog aktualnih događaja odlučio suspendirati i Netflix.