nema dovoljno ljudi

Tržište rada nikad jače: U Hrvatskoj 45.000 više zaposlenih nego prije pandemije, golema potražnja za trgovcima, konobarima i medicinskim sestrama ne popušta

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 09.08.2022 14:06
  • Objavljeno 09.08.2022 u 14:06
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Cropix, Profimedia, tportal.hr

Šesti mjesec zaredom raste broj zaposlenih u Hrvatskoj, dok nezaposlenost pada prema europskom prosjeku. Otkrivaju to podaci HZMO, a najveći obol pojačanom zapošljavanju i dalje dolazi iz uslužnog sektora i odlične turističke sezone koja bi mogla nadmašiti i rekordnu 2019.

Prema privremenim podacima HZMO-a u srpnju je nastavljen rast broja osiguranika i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Hrvatska je zadnjeg dana prošlog mjeseca imala čak 1,64 milijuna osiguranika tj. zaposlenih osoba što je rast od 2,44 posto, odnosno 39.217 osiguranika više u odnosu na 31. srpnja 2021. te 5,88 posto, odnosno 91.420 osiguranika više nego 31. srpnja 2020.

U odnosu na 2019. godinu, bilježi se 2,83 posto, odnosno 45.345 osiguranika više nego u toj godini. 'Godišnje stope rasta kontinuirano su pozitivne od ožujka 2021., a zrcale snažan oporavak gospodarske aktivnosti nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa u 2020. U skladu s očekivanjima, i kod broja osiguranika u prvih sedam mjeseci najveći pozitivan doprinos povećanju razine zaposlenosti zasluženo je povećanje broja osiguranika u djelatnostima smještaja, pripreme i usluživanje hrane', tumače analitičari Raiffeisena.

Snažna je potražnja i na burzi rada HZZ-a, koja ima 110.436 nezaposlenih i čak 15.119 slobodnih radnih mjesta. Promjene u poretku najtraženijih zanimanja nema već godina - i dalje se najviše traže prodavači, medicinske sestre, čistači, konobari, vozači i zaštitari.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia /Wavebreak / Andriy Popov / Panthermedia /Rawf8 / Alamy /

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci prosječan broj osiguranika viši je za 40.565 ili 2,6 posto, od čega je 25 posto ili 10.232 novozaposlenih posao dobilo u sektoru ugostiteljstva. No, nije turizam jedini sektor sa snažnim rastom: broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u prosjeku je viši za 11,4 posto, u stručnim djelatnostima bilježi se rast od 12 posto, ICT-u 10,6 posto, te po deset posto u trgovini i građevini.

Zanimljivo je da godišnji trend rasta zapošljavanja u ICT djelatnostima traje od sredine 2015. godine isto kao i u sektoru građevine koja već također raste sedmu uzastopnu godinu.

Na mjesečnoj razini, sektor turizma je usporio što je i za očekivati jer je većina radnika angažirana u proteklim mjesecima. Prerađivačka industrija, koja u strukturi zaposlenih sudjeluje s 15,2 posto, ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na lipanj (+0,04 posto).

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Cropix, tportal

S druge strane, broj osiguranika pri HZMO-u smanjio se i drugi mjesec za redom u građevinarstvu (u strukturi 7,9 posto), za pola posto.

'Zbog još uvijek prisutne sezonalnosti na tržištu rada već kolovoz bi trebao donijeti blagi pad broja osiguranih osoba na mjesečnoj razini koji uobičajeno traje do siječnja. Međutim, godišnja dinamika rasta nastaviti će se po solidnim stopa do kraja godine. Potencijalno usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine za sada bi trebala imati tek ograničeni utjecaj na zaposlenost i svakako će zavisiti o sposobnosti hrvatskog gospodarstva da se nosi s možebitnim prelijevanjem nepovoljnih trendova u europskom i globalnom okruženju', pišu analitičari RBA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!