USPON U KARIJERI

Žana Pedić napušta Lalovca i odlazi u Washington

03.04.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Vlada je prošli tjedan razriješila Žanu Pedić dužnosti pomoćnice ministra financija. Razlog njezine smjene je poslovni angažman u Svjetskoj banci u Washingtonu, u kojem će naredne dvije godine raditi kao savjetnica izvršnog direktora Nizozemske konstituence, koja uključuje 13 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Pedić je ujedno bila i voditeljica pregovaračkog tima za pronalaženje rješenja za dužnike s kreditima vezanim uz švicarski franak, a ovo mjesto napušta u jeku pregovora, čime Udruga Franak nije zadovoljna

Kako su priopćili iz Ministarstva financija, Žana Pedić je za ovu funkciju odabrana temeljem 'svoga dosadašnjeg znanja, iskustva i obrazovanja, a slijedom provedenog internog natječaja održanog u Ministarstvu financija te uz donošenje odluke Ministarstva financija i Svjetske banke'.

'Radi se o odlasku u međunarodnu financijsku instituciju, razvojnu banku, osnovanu s ciljem suzbijanja siromaštva, koja je financirala brojne projekte u Republici Hrvatskoj i koja ne funkcionira na načelima komercijalnih banaka', navodi se u informaciji koju je Ministarstvo objavilo na svojim internetskim stranicama.

Pedić je u kratkoj izjavi za tportal kazala kako se veseli novom poslu.

'Posao na koji odlazim vrlo je izazovan. Odlazim u sedmom mjesecu na mandat od dvije godine, a radit ću u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu', rekla nam je Pedić.

Svoj životopis nije željela detaljizirati. Na stranicama Ministarstva financija navodi se kako je rođena 1973. Po struci je ekonomistica, a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a titulu doktorice znanosti stekla je na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Kako nam je kazala, doktorirala je na temu 'Pravo na zaštitu osobnih podataka nasuprot pravu na pristup informacijama u Europskoj uniji'. Karijeru je započela u multinacionalnim kompanijama, no o svojim prvim karijernim koracima nije željela govoriti.

U Ministarstvo financija prešla je 2003. te je radila na različitim funkcijama. Do 2005. bila je stručna savjetnica u Upravi za međunarodne financijske institucije i EU integracije. Od 2005. do 2008. radila je kao viša inspektorica u Financijskom inspektoratu. Potom je do 2012. bila na funkciji načelnice Odjela za međunarodnu suradnju, a do 2014. radila je kao načelnica Sektora za financijski sustav. U srpnju 2014. imenovana je pomoćnicom ministra financija Borisa Lalovca, a obavljala je ulogu medijatora u radnoj skupini za rješavanje problema švicarskog franka.

Pedić je udana i majka dvoje djece. Govori engleski i njemački jezik.

U imovinskoj kartici Žane Pedić navedeno je kako ima stan u Zagrebu od 70 kvadrata te stan od 39 kvadrata, koji je kupila na kredit 2010. godine. Kredit u iznosu 57 tisuća eura otplaćivat će do 2030. godine. U svom vlasništvu ima i oranicu u Mariji Bistrici od dvije tisuće kvadratnih metara. Njezin suprug vlasnik je kuće u Zadru koju je dobio nasljedstvom.

U imovinskoj kartici navodi se i kako ima 55 tisuća kuna štednje te tisuću dolara, a vozi Nissan Note iz 2013. Njezin suprug ima 20 tisuća eura štednje, a taj je iznos stekao nasljedstvom.