statistika DZs-a

Zalihe industrijskih proizvoda pale u siječnju, na godišnjoj razini pad od 9,5 posto

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.03.2019 10:28
  • Objavljeno 11.03.2019 u 10:28
Ukrcavanje kontejnera na brod u Rijeci

Ukrcavanje kontejnera na brod u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u siječnju 1,8 posto niže u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni smanjene zalihe energije, za 27,9 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su smanjene 8,1 posto, a intermedijarnih proizvoda 1,5 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda povećane za 4,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe energije smanjene za 22,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 7,5 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su, pak, povećane za 3,8 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji pale 2,2 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 4,9 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji pale 10,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju povećane za 4,5 posto, pokazuju nedavno objavljeni podaci DZS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!