PROBIJANJE ROKOVA

Zagrebačka Ikea kasni, otvaranje 2012.

Bionic
Reading

Švedska Ikea će u Rugvici pokraj Zagreba vrlo vjerojatno probiti zacrtani rok za završetak gradnje do kraja 2011. godine zbog brojnih proceduralnih problema s kojima se suočila, piše Poslovni dnevnik

Razlog su neriješena prometna pitanja, donošenje planova, izrada studija i prenamjene zemljišta zbog kojih se pojavila informacija da razmišljaju o odustajanju od Rugvice i da pregovaraju o premještanju svoje trgovine namještaja pokraj trgovačkog centra West Gate u Zaprešiću. 

U Ikei su za odbacili takvu mogućnost. Regionalni direktor Inter Ikee Branko Mihajlov za Poslovni dnevnik je potvrdio da je i on čuo takve informacije, ali da su netočne. 'Lokaciju pored Zaprešića smatramo lošom i ne selimo se tamo. Intenzivno radimo na rješavanju svih procedura za lokaciju u Rugvici', rekao je za Mihajlov.

Iako je ustvrdio da je i dalje cilj otvoriti Ikein centar u 2011. godini, nije mogao potvrditi da će se to doista i dogoditi. I glasnogovornik Ikee za Hrvatsku Igor Štefanac izjavio je da do dovršetka svih procedura ne mogu govoriti o točnim rokovima početka građenja i otvaranja centara. Kaže da su u fazi dobivanja potvrde za prostorni plan te da i dalje pregovaraju s HAC-om o prometnim rješenjima.

Ikea se trebala početi graditi lani, a najkasnije se treba krenuti ove godine ako se želi ispoštovati rok. U HAC-u su potvrdili da su pregovori zapeli jer oni ne mogu osigurati 30 milijuna eura potrebnih za premještanje obližnjih kućica i gradnju pristupa s autoceste. Ikea će imati i dodatan trošak za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, dok će za odobrenje studije utjecaja na okoliš, koja još nije u proceduri, trebati barem šest mjeseci. Ipak, unatoč prolongiranju roka otvaranja na 2012. Ikea, piše Poslovni dnevnik, ne odustaje od investicije u Hrvatsku.