tržište kapitala

Zagrebačka burza: Likvidnost potonula na kraju tjedna, indeksi se oporavili

Luka Rijeka

Luka Rijeka

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kraj tjedna obilježen je oporavkom dioničkih indeksa i vrlo slabom likvidnošću. Nakon što su se dan ranije gotovo svi indeksi crvenili, u petak je uslijedio kolektivni oporavak

CROBEX je ojačao 0,9 posto te se vratio na razinu iznad 2 tisuće bodova. Njegova uža inačica CROBEX10 upisala je plus od 1 posto, dok je šira inačica CROBEXplus ojačala za nešto manji postotak, točnije za 0,3 posto. Među sektorskim indeksima, jedino je indeks transportnog sektora zaključio u crvenom s padom od 0,5 posto, dok su ostali indeksi ojačali u rasponu od 0,2 do 0,7 posto.

Likvidnost je potonula do 2,9 milijuna kuna, što je ujedno najniži dnevni promet ovoga tjedna. Niti jedno izdanje nije prikupilo milijunski promet, a najbliže tome je bio Hrvatski Telekom s prometom od 909 tisuća kuna i rastom cijene od 2,7 posto.

Sljedeći najveći promet iznosio je 309 tisuća kuna kojeg su prikupile dionice Atlantske Plovidbe uz pad vrijednosti od 0,5 posto. Ovo je šesti uzastopni pad ove dionice sa zaključnom cijenom od 401 kunu, što je najniža vrijednost u posljednjih šest mjeseci.

Titula dobitnika dana odlazi Viro Tvornici Šećera sa skokom od 8,55 posto. Dobar su dan imale i dionice Solarisa s rastom od 5,22 posto, te dionice Visa s plusom od 3,75 posto. Gubitaše, među likvidnijim izdanjima, predvodi Luka Rijeka s padom od 11 posto, a slijede ju Končar D&ST s minusom od 2,4 posto te ACI s minusom od 0,7 posto.

Dobitnik dana: Viro Tvornica Šećera +8,55% 33,00

Gubitnik dana: Luka Rijeka -10,57% 47,40

CROBEX +0,86% 2.015,50

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!