tržište kapitala

Zagrebačka burza: CROBEX u blagom padu uz oprezno trgovanje

Bionic
Reading

Indeksi na zagrebačkoj burzi tjedan su otvorili blagim minusom. CROBEX je izgubio 0,23 posto vrijednosti i zaustavio se na 2260 bodova. CROBEX-ove varijante, CROBEX i CROBEXplus, te većina sektorskih indeksa je također dan završila s manjim gubicima. Trendu su prkosili građevinski i turistički sektor s pozitivnim dnevnim izvedbama od +1,47 i 0,37 posto

Trgovalo se relativno oprezno u iščekivanju objava kompanija o rezultatima poslovanja za prvo tromjesečje. Ukupno je postignuta likvidnost od 786 tisuća eura u redovnom trgovanju. Najveći promet je ostvarila dionica Čakovečkih mlinova sa protrgovanih 455 tisuća eura. Druge aktivnije dionice danas bile su one Valamar Riviere i HT-a s dalekom manjih 64,9 i 38,8 tisuća eura. Odlukom Glavne skupštine Valamar Riviera će isplatiti dividendu od 0,2 eura. Dionica Valamara na to nije reagirala cijenom.

Najbolju dnevnu izvedbu zabilježila je također dionica Čakovečkih mlinova sa skokom od 7,69 posto. Kompanija je danas održala sjednicu Uprave i Nadzornog odbora na kojoj su po isteku mandata članovima Nadzornog odbora izneseni prijedlozi za nove članove. Također uspješan dan imale su dionice Instituta IGH sa rastom od 2,94 posto te Alpha Adriatica sa 2,29 posto. Gubitnik dana je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac sa padom od 3,30 posto. To je prva negativna dnevna izvedba ove dionice u dva tjedna nakon što je od početka godine narasla 90 posto, od čega 30 posto u zadnja dva tjedna. Također loš dan imale su dionice iz transportnog sektora: Jadroplov (-2,73 posto) i Luke Ploče (-2,2 posto).

Dobitnik dana: Čekovečki mlinovi d.d. +7,69% 11,20

Gubitnik dana: Brodogradilište Viktor Lenac -3,30% 4,10

CROBEX -0,23% 2.260,65