ŠVALJEK OTKRILA

Zagreb je bolji za kratak odmor od Beča i Pariza

19.03.2015 u 11:58

Bionic
Reading

U Zagrebu se danas održava prvi Business Forum koji okuplja 150 direktora i članova uprava vodećih hrvatskih kompanija. Organizator je tvrtka Filipović - poslovno savjetovanje

U uvodnom izlaganju zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek iznijela je mjere koja Grad Zagreb primjenjuje za unapređenje gospodarskog razvoja.

Naglasila je da vjeruje u moto Foruma 'Unatoč svemu, vi ste sposobni ostvariti uspjeh'. 'Svatko može na svom području djelovanja učiniti korak naprijed', rekla je Švaljek.


Poručila je da se Zagreb nalazi pred velikim izazovima, pri čemu je posebno istaknula pad broja stanovnika te je to povezala s produktivnošću.

'Porastom broja stanovnika u glavnim gradovima postiže se veća produktivnost', rekla je Švaljek ističući da je Zagreb u posljednjih 20 godina narastao za samo 10 posto zbog čega se ne može mjeriti s drugim glavnim gradovima.

Kada je riječ o investicijskim projektima u Zagrebu, istaknula je da je grad suočen sa smanjenjem proračunskih sredstva za preko 10 posto te da se zbog toga traže alternativni načini financiranja projekata pri čemu će se maksimalno koristiti sredstva EU fondova i model javnog-privatnog partnerstva

Značajne mjere usmjerene su na poticanje poduzetništva. Postojeći program unaprijeđen je mjerama poticanja internacionalizacije poslovanja i sustava tvrtaka u razvoju (startup).

Naglasila je velik potencijal turizma, a pozitivni efekti osobito su vidljivi posljednjih godina. 'Ovih je dana Zagreb proglašen šestom najboljom europskom destinacijom za kratke odmore. Čak su Pariz i Beč ostali iza nas', pohvalila se Švaljek.

Osvrnula se na imenovanje nove uprave Zagrebačkog holdinga ističući da je glavni cilj kod izbora novih članova bila depolitizacija uprave.