BEZ UČEŠĆA I S BESPOVRATNIM POTICAJIMA

Zaba i EBRD nude kredite za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije

05.11.2013 u 18:42

Bionic
Reading

Zagrebačka banka i Europska banka za obnovu i razvoj provode kreditni program namijenjen poduzećima i jedinicama lokalne samouprave radi podizanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u sklopu kojeg se odobravaju krediti bez učešća i s besplatnom tehničkom pomoći, a na kraju se dobivaju i bespovratni poticaji EU od pet do 15 posto

Ova kreditna linija, koja je predstavljena u ZABA-inom Regionalnom centru Sjever u Varaždinu, dio je projekta koji EBRD provodi u suradnji s Europskom unijom pod nazivom Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility II (WeBSEFF II). Riječ je o nastavku programa WeBSEFF I čija je provedba započeta 2009. godine u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i kroz koji je kreditirano 128 projekata u poslovnom sektoru, i to najviše u industriji. Nakon što je Zagrebačka banka kao jedina hrvatska poslovna banka potpisala s EBRD-om ugovor o kreditiranju od 60 milijuna eura, sada kredite za unapređivanje energetske učinkovitosti i OIE može dobiti i hrvatsko malo i srednje poduzetništvo, ali i javni sektor, što nije bio slučaj u WeBSEFF I.

'Želimo biti što uspješniji u ovom segmentu, a upravo nam ugovor s EBRD-om o aktiviranju kreditne linije WeBSEFF II to omogućava. Njime uz poduzetnike mogućnost investiranja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije dobivaju i naši klijenti iz komunalnog sektora koji često imaju ograničen pristup takvim sredstvima', naglasio je Pavao Parat, direktor Regionalnog centra Sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke, govoreći o važnosti projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za privatni i javni sektor.

O konkretnoj kreditnoj ponudi govorila je Danijela Maršić iz Poslovne strategije i proizvoda financiranja. Posebno je naglasila da će iznos bespovratnih sredstava za projekte koji će zadovoljavati kriterije uštede energije i/ili smanjenja CO2 biti od 5 do 10 posto iznosa kredita za poslovne subjekte, odnosno od 10 do 15 posto iznosa kredita za jedinice lokalne uprave i samouprave.

'Usto, klijenti imaju mogućnost već u početnoj fazi dobiti besplatnu tehničku pomoć konzultanata kako bi procijenili može li njihov projekt, odnosno investicija zadovoljiti kriterije potrebne za ostvarivanje prava na bespovratna sredstva', dodala je Maršić

Kreditnu liniju za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije podrobnije je predstavila Vedrana Perković-Hadl, Bank Relationship Manager za WeBSEFF, posebno ukazavši na projektni tim za tehničku i financijsku ocjenu projekata te marketing i javnu nabavu.

'Ova kreditna linija otvorena praktički svima - i javnom i privatnom sektoru - koji žele poboljšati efikasnost korištenja energije ili ulagati u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energija. Krediti su namijenjeni za nabavu suvremenih tehnologija koje smanjuju potrošnju energije i emisije CO2 za najmanje 20 posto, zatim obnovu zgrada zahvaljujući kojoj se podiže energetska učinkovitosti za najmanje 30 posto te manje projekte obnovljivih izvora energije', pojasnila je Perković-Hadl navodeći primjere tvrtki iz Srbije koje su uz pomoć ove kreditne linije nabavile nove kotlove, poboljšale izolaciju zgrada, ugradile toplinske pumpe i provele slične investicije zahvaljujući kojima su ostvarile uštede energije od 40 do 80 posto, uz povrat investicija od samo dvije pa do pet godina.