punjenje skladišta

Za zalihe plina Njemačkoj će možda trebati više od 15 milijardi eura

04.07.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Kreditne linije u vrijednosti 15 milijardi eura koje je njemačka vlada osigurala za kupnju plina za zalihe možda neće biti dovoljne, upozorio je čelnik energetskog regulatora u razgovoru za poslovni tjednik WirtschaftWoche

Njemačka je podigla razinu pripravnosti na krizu u opskrbi plinom nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto zbog, kako su naveli, kašnjenja opreme koja je poslana njemačkom Siemensu na popravak.

Siemens je pumpe poslao u tvornicu u Kanadi koja ih je blokirala zbog sankcija Gazpromu.

Vlada u Berlinu najavila je u međuvremenu 15 milijardi eura za punjenje skladišta plinom. Skladišta bi do listopada odnosno studenoga trebala biti napunjena 80 i 90 posto. Trenutno su napunjena oko 61 posto. 

Najavljenih 15 milijardi eura možda neće biti dovoljno da Njemačka napuni skladišta plina do zime jer bi cijene mogle još više porasti zbog smanjene opskrbe, upozorio je u razgovoru za Wirtschaftswoche, objavljenom u ponedjeljak šef Bundesnetzagentur Klaus Mueller.

"Što više cijena plina naraste, to će biti skuplje dostizanje propisane razine zaliha u listopadu i studenome", rekao je Mueller.

Najveće europsko gospodarstvo moglo bi se suočiti i s nestašicom u nadolazećim mjesecima ako plin ponovo ne krene Sjevernim tokom 1, nakon što budu završeni srpanjski radovi na održavanju, upozorio je Mueller.

"Sudeći prema našim novijim iskustvima s Rusijom, bilo bi neodgovorno pretpostaviti da će se sve riješiti samo od sebe", kazao je.