bolesnik europe

Za Njemačku i dalje nema dobrih vijesti, a 'čavao u lijes' mogao bi im zabiti Donald Trump

12.02.2024 u 20:32

Bionic
Reading

Sve je manje i manje dobrih vijesti za njemačko gospodarstvo - najsvježiji ekonomski podaci nisu pomogli općem pesimizmu u najvećoj europskoj ekonomiji

Nekoliko ključnih statistika za 2023. godinu, kao što su narudžbe u tvornicama, izvoz i industrijska proizvodnja, opet su otvorili pitanje je li Njemačka zapravo 'europski bolesnik'.

'Podaci potvrđuju da je njemačka industrija i dalje u recesiji' javio je za ugledni CNBC Holger Schmieding, glavni ekonomist u Berenberg banci.

Industrijska proizvodnja pala je za 1,6 posto u prosincu u odnosu na mjesec ranije, i bila je manja za 1,5 posto u 2023. u odnosu na 2022. Izvoz - koji je temelj njemačkog gospodarstva - pao je za 4,6 posto u prosincu te se u cijeloj godini smanjio za 1,4 posto.

U međuvremenu, podaci o novim narudžbama u tvornicama na prvi su pogled izgledali obećavajuće jer su pokazali povećanje od 8,9 posto u prosincu u usporedbi s studenim.

Ali ovaj rast 'nije razlog za utjehu', rekla je Franziska Palmas, glavna ekonomistica za Europu u Capital Economicsu, za CNBC, objašnjavajući da je rast naizgled visok zahvaljujući nekoliko velikih narudžbi koje su pristigle u pojedinice tvornice i kao takve se neće opet dogoditi. Ako se izuzmu takve 'velike' narudžbe, ukupna razina narudžbi je realno pala na najnižu razinu od početka izbijanja pandemije koronavirusa.

Olaf Scholz Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Ekonomski rast nije blizu, rekao je Erik-Jan van Harn, makrostrateg za ekonomiju i tržišta u Rabobanku.

'Još uvijek nismo ni blizu aktivnosti u njemačkoj industriji kakvu smo vidjeli prije pandemije', objasnio je. ' Drugi su još pesimističniji po pitanju oporavka njemačkog gospodarstva.

'Stojimo pri našoj prognozi da će njemačko gospodarstvo pasti za 0,3 posto u cijeloj 2024.', rekao je glavni ekonomist Commerzbanke Jörg Krämer. Njemačko gospodarstvo za 0,3 posto palo je i u protekloj, 2023. godini, a izbjegavanje ulaska u tehničku recesiju bila je čista slučajnost, zato jer je statistički zavod u utvrdio da je u trećem kvartalu gospodarstvo stagniralo, umjesto da je palo.

'Njemačke tvrtke jednostavno imaju previše toga za probaviti - globalno povišenje kamatnih stopa, visoke cijene energije, manje vjetra u leđa iz Kine i eroziju Njemačke kao poslovne lokacijeo, objasnio je Krämer.

Prosvjedi poljoprivrednika u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Faktori poput jeftine energije iz Rusije, snažne potražnje iz Kine i rastuće globalne trgovine podržavali su njemački izvoz u proteklim desetljećima, ali se sada na njih više ne može računati. Osim čisto poslovnih i političke (ne)prilike predstavljaju rizik za poduzetnike.

Njemačka koalicijska vlada je pod pritiskom nakon što je prošla kroz krizu proračuna. Zadovoljstvo birača vladom također je nisko, a oporbeni CDU trenutno vodi u anketama, dok je druga najpopularnija stranka ekstremistički AfD.

Drugi događaji, poput američkih izbora, također bi mogli otežati stvari, pogotovo ako vlast osvoji Donald Trump i krene u novu rundu 'trgovinskih ratova'.

Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia