ide mu biznis

Za Mamića nema zime: Solari mu niču diljem Hercegovine, zemljište kupuje za mizeriju

29.09.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Zdravko Mamić, odnosno tvrtka Plavo sunce, vlasnici su preko 10 hektara zemljišta na području Čapljine na kojem je postavio solarne elektrane. Dobili su ga po mizernoj cijeni od tri marke (1,53 eura), koja je za mještane barem tri puta veća, a za gospodarstvenike skoro osam puta veća, piše hercegovina.info

Inače, kada hoćete kupiti državno zemljište radi proširenja svoje parcele, i recimo graditi kuću, početna cijena je 11 KM (5,62 eura). Mamićevi solari su tik uz predviđenu gospodarsku zonu, u kojoj je početna cijena četvornog metra 23 KM (11,75 eura), piše hercegovina.info.

Da se Mamiću okonča ovaj posao brinuo se, tvrdi hercegovački portal, osobno gradonačelnik Smiljan Vidić, uvrštavajući točke oko prodaje zemljišta na Gradsko vijeće.

Čapljinski oporbeni vijećnici su se bunili, osobito oko dijela zašto se zemlja prodaje, ako je interes Grada koncesija, međutim bez uspjeha.

Mamićevi solari proširili su se po hercegovačkim općinama i gradovima, gdje je mahom HDZ BiH na vlasti. U osnivačkoj strukturi Plavog sunca nalazi se Mamićeva kćerka Iva koja prednjači kapitalom od devet milijuna maraka (4,6 milijuna eura).

  • +19
Zdravko Mamić - konferencija za medije u Mostaru (19.1.2023.) Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

Nekada prvi čovjek Dinama i najmoćniji čovjek našeg nogometa nalazi se u bijegu od hrvatskog pravosuđa u BiH od 2018. godine.

Proglašen je krivim za izvlačenje novca iz Dinama i nanošenje štete državnom proračunu te nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora.