STEČAJ CONINGA

Za Hotel Trakošćan na dražbi ponuđeno 29 milijuna kuna, ali još se ne zna konačni kupac

29.01.2021 u 08:56

Bionic
Reading

Sud još nije odlučio kome će dati Trakošćan, još se nije odlučilo po pitanju hoće li prihvatiti pravo prvokupa

Vidljivo uznapredovali postupak prodaje Hotela Trakošćan – vrlo vrijedne imovine stečajnog dužnika varaždinskog Coninga u čijem stečaju vjerovnici ukupno potražuju još 120 milijuna kuna, kako se čini relativno brzo donijet će novog vlasnika.

U ‘igri’ su dvije tvrtke. Jedna koja varaždinskom Trgovačkom sudu gdje se stečaj rješava, u svom očitovanju navodi da je na nedavno završenoj e-dražbi dala najpovoljniju ponudu, odnosno WE – KR iz Donje Višnjice, s izlicitiranih 29,055 milijuna kuna.

S druge strane, za dosudu je zainteresirana tvrtka koja je u zakupu hotela za što uredno plaća zakupninu, Adriatic Tourist Resorts (ATR), no nije se natjecala te se poziva na uknjiženo pravo prvokupa na hotel i okolno zemljište i sudu je već ranije podnijela svoj zahtjev za oslobođenjem od plaćanja kupovnine radi korištenja prava prvokupa po okončanju e-dražbe za navedene nekretnine, piše Poslovni dnevnik.

Nakon ove druge po redu provedene e-dražbe u sustavu Fine samo se čeka sudsko rješenje o dosudi kome će hotel i pripadajuće nekretnine pripasti, odnosno bude li žalbi stvari će se tek za kraće vrijeme odgoditi.

Svakako bi, čini se, tijekom godine ovo trebalo dovesti do konačnog rješenja za prvu vrijednu Coningovu nekretninu, inače procijenjenu na 55,27 milijuna kuna. Hotel Pagus u Pagu, naime, još se ne prodaje, jer je u tijeku procedura u kojoj se iz njegova sastava izdvaja pomorsko dobro, nakon čega će se i njime dražbovati.

Kod Zelene punte – apartmanskog naselja s pratećim objektima u Kukljici na otoku Ugljanu, iako već u postupku elektroničke prodaje, rezultat je zasad trženih prva tri zemljišno-knjižna uloška s česticama, dok se za zadnju dražbu na kojoj su se prodavali ostali dijelovi uskoro očekuju konačni rezultati.

Iz prve djelomične diobe u cijelosti okončane u ovom stečaju namireni su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, znači radnici čije su tražbine utvrđene u iznosu od 2,4 milijuna kuna. U tijeku su pripreme za drugu djelomičnu diobu u iznosu od 4,5 mil. kuna.

Prijedlog je podnesen sudu, no dioba je zaustavljena prigovorom HBOR-a za koji varaždinski TS smatra da je neosnovan. Djelomično namirenje tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda će tako neko vrijeme pričekati ako se HBOR odluči žaliti VTS-u, što je navodno posrijedi, na prvostupanjsko rješenje.