AUTOCESTA RIJEKA - ZAGREB KAO 'KRAVA MUZARA'

Za dva bivša direktora otpremina - 1,2 milijuna kuna?!

autocesta

autocesta

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Autocesta Rijeka-Zagreb namjerava isplatiti izdašne otpremnine za bivšeg člana Uprave Dunka Bujasa, koji bi trebao dobiti oko 230.000 kuna neto, odnosno više od 600.000 kuna u bruto iznosu, te još toliko za bivšeg direktora Sektora naplate cestarine Damira Amižića, doznaje Novi list. Sindikalisti upozoravaju kako, pak, radnik s više od 30 godina radnog staža ne može dobiti ni 100.000 kuna otpremnine

Dvojica bi bivših direktora, prema pisanju Novog lista, trebala dobiti više od 1,2 milijuna kuna bruto, što je izuzetno visoka stimulacija za odlazak u mirovinu. Prethodno su u Autocesti Rijeka-Zagreb već isplatili oko 240.000 kuna vrijedne otpremnine bivšem savjetniku uprave Zlatku Tafri i bivšem direktoru Sektora za održavanje Anti Pribaniću. Sveukupno, bivšim direktorima ARZ će utrošiti više od dva milijuna kuna za otpremnine.

Priča je u medijima potaknuta anonimnim pismom grupe djelatnika ARZ-a koji su izrazili negodovanje zbog rasipanja novca i otpremnina na razini privatnih tvrtki, čija se dobit na kraju godine mjeri u milijardama kuna.

Aktualni predsjednik uprave ARZ-a, Željko Denona brani se da je odluka o isplati svih spomenutih otpremnina usvojena još prošle godine, kada je predsjednik bio Miro Škrgatić

'Kao član uprave tada sam bio suzdržan kod glasanja o toj odluci, koja će sada biti realizirana za Bujasa i Amižića. Svjestan sam da to je veliki novac, ali mislim da se nikome nije išlo u korist kroz izračun otpremnine, već je isti temeljen na onome što je predviđeno kolektivnim ugovorom, gdje je predviđen iznos od 20.000 kuna ako je riječ o redovnom odlasku u mirovinu. Međutim, kod prijevremenog odlaska se računaju i godine staža kod prednika, odnosno bivšeg poslodavca. U konačnom obračunu iznos se povećavao za možda desetak posto kako bi ti ljudi ipak prihvatili mirovinu. Neovisno o svemu, moram reći da radom Bujasa i Amižića nisam zadovoljan i smatram da je najbolje da odu iz tvrtke', rekao je Denona Novom listu.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić potvrdio je da je riječ o 'dijametralno drugačijem kriteriju stimuliranja prijevremene mirovine kod običnih radnika i bivših menadžera i rukovodioca'. Ukazuje i da u kolektivnom ugovoru ARZ-a nigdje nisu predviđene tako visoke otpremnine.

'Neprihvatljivo je što se za direktore radi na jedan, a radnike na drugi način. Oni su se u ARZ-u sa svim radnicima pogađali i pritiskali ih kako bi prihvatili što manju otpremninu, pa tako imamo ljude s čak 30 godina radnog staža, a da nitko od njih nije dobio više od 100.000 kuna za otpremninu. Apsolutno je nemoralno da bivši članovi uprave i direktori sektora budu izdašno nagrađeni nakon što su iza sebe ostavili loše poslovne rezultate i niz afera, koje su u fazi istrage ili tek trebaju biti procesuirane. To je prava sramota', zaključuje Mijat Stanić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi