podaci Porezne uprave

Za Crni petak potrošnja pala 7,75 posto u odnosu na lani

01.12.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Hrvatski su građani ove godine od četvrtka do nedjelje potrošili oko 800 milijuna kuna, prema podacima Porezne uprave za djelatnost trgovine na malo. Radi se o padu od 22 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kada je potrošnja dosegnula oko 1,03 milijarde kuna

Kada usporedimo samo petak ove i prošle godine, radi se o padu od 7,75 posto, sa 424,5 milijuna kuna na 392 milijuna kuna.

„Prije pandemije koronavirusa, Crni petak tradicionalno je označavao početak povećane potrošnje. Naravno, i ove su godine građani iskoristili popuste i promotivne akcije, posebno online. No, s obzirom na gospodarske posljedice pandemije, smanjena sklonost potrošnji je bila očekivana,“ rekla je voditeljica Odjela za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Izvorno je prodaja po promotivnim cijenama u sklopu tzv. Black Fridaya počela na američkom tržištu. Posljednjih se godina kupnja po sniženim cijenama krajem studenoga,  prosječno od 20 do 70 posto, proširila na cijeli svijet pa tako i na Hrvatsku. Sve se više trgovaca odlučuje za prodaju po sniženim cijenama, a neki od njih svoje promotivne prodaje provode i cijeli tjedan, kroz tzv. Black Week. Najčešće se kupuje elektronika, potom odjeća i obuća.

Posebni oblici prodaje u Hrvatskoj regulirani su Zakonom o zaštiti potrošača, koji definira pitanja, kao i pravila provođenja prodaje na taj način. Kod posebnih oblika prodaje nema propisanih raspona sniženja, no nužno je držati se dobre trgovačke prakse, kao i ostalih pozitivnih zakonskih propisa.