ZAOŠTRAVANJE MONETARNE POLITIKE

Wall Street ponovno pao, ulagače brine rast cijena nafte nakon zabrane uvoza iz Rusije

01.06.2022 u 07:34

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi izgubili dio dobitaka od prošloga tjedna jer se ulagači plaše da će rast cijena nafte ojačati inflacijske pritiske, a zbog toga Fed biti agresivniji u zaoštravanju monetarne politike nego što se očekivalo

Dow Jones oslabio je 222 boda ili 0,67 posto, na 32.990 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,63 posto, na 4.132 boda, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 12.081 bod.

Nakon što su prošloga tjedna skočili više od 6 posto i tako prekinuli višetjedni negativni niz, jučer su na najvećoj svjetskoj burzi indeksi umjereno pali.

Ulagače je zabrinuo rast cijena nafte, nakon vijesti da su čelnici Europske unije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

Nastave li cijene energenata rasti, to bi moglo dodatno ojačati inflacijske pritiske, što bi navelo američku središnju banku na agresivnije povećanje kamatnih stopa nego što se očekivalo.

Guverner Feda Christopher Waller kazao je u ponedjeljak, kada se na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, da bi središnja banka trebala biti spremna za povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova na svakoj idućoj sjednici sve dok inflacija ne bude sasvim zauzdana.

U utorak su, pak, razgovarali predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Feda Jerome Powell, a Biden je poručio da je inflacija sada njegov najveći prioritet.

Na to upućuje i niz posljednjih gospodarskih pokazatelja. Jučer je objavljeno da su cijene kuća u SAD-u u ožujku porasle na rekordne razine, dok je povjerenje potrošača u svibnju palo zbog visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa.

„Tržište pokušava dokučiti kada bi mogla završiti Fedova borba s inflacijom”, kaže Jack Janasiewicz, portfelj menadžer u tvrtki Natixis Investment Management solutions.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, na što upućuju i svi posljednji pokazatelji.

Prošlotjednim snažnim skokom S&P 500 i Dow Jones indeks nadoknadili su gotovo sve gubitke iz prvog dijela svibnja, pa su mjesec završili gotovo nepromijenjeni. Nasdaq indeks pao je, pak, u protekom mjesecu oko 2 posto.

Skok indeksa za 6 posto prošloga tjedna potaknuo je nadu da bi se tržište moglo brzo oporaviti od oštrog pada prethodnih mjeseci, no trend rasta jučer nije nastavljen.

„Previše je problema koji pritišću tržište, što mu sprječava snažan V-oblik oporavka. Tu su neizvjesnosti u vezi ruskog napada na Ukrajinu, visoka inflacija u svijetu, rast kamatnih stopa i usporavanje rasta globalnog gospodarstva”, kaže Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO Family Office.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale jer je vijest o novim rekordnim razinama inflacije u eurozoni potaknula strahovanja od bržeg nego što se očekivalo zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7.607 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,29 posto, na 14.388 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 6.468 bodova.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijski ulagači oprezni, dolar dodatno ojačao

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer nema previše razloga za rast cijena dionica treći dan zaredom, s obzirom na slabosti globalnog gospodarstva i očekivanja da će zbog visoke inflacije središnje banke povećavati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0,1 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,7 posto, dok se u Južnoj Koreji zbog praznika ne radi.

Azijski su ulagači oprezni jer nakon dva dana rasta cijena dionica nema previše razloga za daljnji uspon tržišta.

Gospodarski pokazatelji su solidni, ali ne i impresivni.

Jutros je objavljeno novo, privatno izvješće o aktivnostima u kineskom gospodarstvu koje je pokazalo da je PMI indeks porastao s travanjskih 46 na 48 bodova u svibnju.

To je izvješće, kao i službeno izvješće kineskih vlasti dan prije, pokazalo da su aktivnosti u svibnju bile nešto veće nego u prethodnom mjesecu, ali su i dalje u negativnom području, ispod granice od 50 bodova.

Jutros je objavljeno i da je australsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, više nego što su analitičari očekivali.

No, to nije izazvalo euforiju jer se očekuje da će zbog visoke inflacije australska središnja banka uskoro dodatno povećati kamatne stope.

„Na tržištu se očekuje da će u lipnju kamate povećati središnje banke SAD-a, Britanije, Švedske, Australije i Kanade. Što se više tržišta fokusiraju na inflaciju i poteze središnjih banaka, to će biti više nesigurnosti na tržištima na početku ljeta”, kaže Kit Juckes, analitičar u Societe Generale banci.