SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao treći dan zaredom

20.01.2023 u 07:47

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će američka središnja banka podići kamate na više razine nego što se očekuje jer je tržište rada i dalje snažno.

Dow Jones pao je 0,76 posto, na 33.044 boda, a po istoj stopi pao je i S&P 500 te skliznuo na 3.898 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,96 posto, na 10.852 boda.

Indeksi su se našli pod pritiskom nakon novih podataka koji su pokazali da je američko tržište rada i dalje snažno. Prošloga je tjedna, naime, broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima bio manji nego što se očekivalo.

A kako Fed, među ostalim, nastoji oslabiti potražnju za radom i cijenu rada, ovi podaci znače da bi središnja banka mogla povećati kamate na više razine nego što se očekuje.

U prva dva tjedna ove godine cijene su dionica znatno porasle jer su inflacijski pritisci u SAD-u ponešto popustili, pa su zavladale špekulacije da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u zaoštravanju monetarne politike.

No, većina čelnika Feda ovih dana poručuje da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

To bi bila viša razina nego što trgovci očekuju, s obzirom da se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 posto.

U fokusu ulagača ovih su dana i kvartalni poslovni rezultati banaka i kompanija, koji nisu baš impresivni.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Prije dva tjedna očekivao se pad zarada za 1,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,07 posto, na 7.747 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,72 posto, na 14.920 bodova, a pariški CAC 1,86 posto, na 6.951 bod.