STRAH OD INFLACIJE

Wall Street pao drugi dan zaredom, cijena nafte opet raste

07.04.2022 u 08:29

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer je sve jasnije da će američka središnja banka biti agresivnija u podizanju kamatnih stopa nego što se na tržištu očekivalo kako bi suzbila inflaciju.

Dow Jones oslabio je 144 boda ili 0,42 posto, na 34.496 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,97 posto, na 4.481 bod, a Nasdaq indeks 2,22 posto, na 13.888 bodova.

I jučer je, kao i dan prije, pod najvećim pritiskom bio tehnološki sektor, pa su cijene dionica kompanija, kao što su Tesla, Apple i Amazon.com, pale između 2 i 5 posto.

Tim dionicama s velikom tržišnom vrijednošću ne odgovara okruženje s višim kamatama, pa su pod pritiskom kada rastu prinosi na obveznice.

I dok su dionice kompanija koje nude rast u budućnosti pod pritiskom, ulagači se okreću dionicama kompanija sa stabilnim profitom. Stoga su jučer porasli uslužni, zdravstveni i potrošački sektor.

Preusmjeravanje ulagača iz jednih sektora u druge posljedica je rasta prinosa i kamata jer se očekuje agresivno zaoštravanje monetarne politike kako bi se suzbila inflacija, koja se posljednjih mjeseci u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina.

U ožujku je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da su čelnici središnje banke razmatrali i veće povećanje kamata od uobičajenih 0,25 postotnih bodova. Stoga bi mogla zaredati značajnija povećanja na sjednicama Feda idućih mjeseci.

„Zapisnik je upozorenje svima onima koji misle da će Fed biti blaži u borbi s inflacijom. Poruka iz Feda je jasna: 'U krivu ste'”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Uz to, zapisnik je pokazao da je na sjednici postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom povećane za nekoliko tisuća milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

„Fed je odlučan da suzbije inflaciju, a mi se samo možemo nadati da će se gospodarstvo prizemljiti mekano, a ne tvrdo, što bi nas odvelo u recesiju”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini i novih sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ratni zločin.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 posto, na 7.587 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,89 posto, na 14.151 bod, a pariški CAC 2,21 posto, na 6.498 bodova.

Azijske burze prate pad Wall Streeta

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno pale, drugi dan zaredom, pa tako prate pad Wall Streeta, koji je pod pritiskom jer će američki Fed zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 1,4 posto.

Azijske burze i jutros, drugi dan zaredom, prate pad Wall Streeta. Dow Jones jučer je oslabio 0,42 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,97, a Nasdaq indeks 2,22 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira blizu najviših razina u dvije godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 123,95 na 123,65 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0910 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0900 dolara.

Cijene su se nafte, pak, ponešto oporavile od jučerašnjeg oštrog pada izazvanog najavom velikih potrošača nafte da će, kao i SAD, prodati dio svojih rezervi kako bi se zaustavio rast cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 1,84 posto, na 102,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,68 posto, na 97,85 dolara.