SPORI OPORAVAK

Svjetska tržišta: Azijski ulagači oprezni na početku tjedna, dolar oslabio

15.05.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči novih podataka iz kineskog gospodarstva i izjava čelnika američkog Feda, koji bi mogli znatno utjecati na smjer tržišta

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je poršloga tjedna znatno pao.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle oko 0,1 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,5 i 0,9 posto.

Na tržištima vlada oprez jer je niz posljednjih podataka pokazao da gospodarstva u regiji rastu vrlo sporo. Ponajviše su zabrinuli posljednji podaci iz Kine, koji su pokazali da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo oporavlja sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera. U utorak će, pak, biti objavljena izvješća o industrijskoj proizvodnji, potrošnji u maloprodaji i investicijama.

„Prošloga smo tjedna vidjeli slabe podatke o uvozu, proizvođačkim cijenama i kreditiranju u Kini. Novi podaci bi, pak, mogli pokazati snažan rast na godišnjoj razini, s obzirom da je lani u ovo doba Kina bila u 'lockdownu' zbog covida”, kaže Chris Weston, direktor istraživanja u tvrtki Pepperstone.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i izjave čelnika američka središnje banke. Ulagači se nadaju da je ciklus povećanja kamata Feda pri kraju, pa čak i da bi krajem godine središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope. No, čelnici Feda dosad su neprestano ponavljali da je moguće daljnje povećanje kamata, ako se inflacija zadrži na povišenim razinama.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca u SAD-u o povećanju gornje razine državnog zaduživanja. Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

Dolar blago oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon što je prošloga tjedna porasla 1,4 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,63 boda, dok je u petak navečer iznosio 102,69 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 135,70 na 135,80 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0860 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0850 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, pa je njihov negativni trend ušao u peti tjedan. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,85 posto, na 73,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,83 posto, na 69,45 dolara.