SVJETSKE BURZE

Wall Street blago pao, moguća recesija zbog propasti nekoliko banaka?

13.04.2023 u 07:00

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer je zapisnik sa sjednice Feda pokazao da su čelnici središnje banke zabrinuti u vezi likvidnosti regionalnih banaka, pa ulagače nije znatnije potaknula ni vijest o popuštanju inflacije

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 33.646 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 posto, na 4.091 bod, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 11.929 bodova. Cijelo vrijeme ti su indeksi jučer oscilirali između pozitivnog i negativnog područja da bi na kraju završili u minusu.

Podršku tržištu pružilo je izvješće prema kojemu su u ožujku potrošačke cijene u SAD-u porasle 0,1 posto na mjesečnoj razini i 5 posto na godišnjoj, što je značajno usporavanje u odnosu na 6 posto u prethodnom mjesecu. To su i bolji podaci nego što se očekivalo.

No, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, porasla je 0,4 posto na mjesečnoj, a 5,6 posto na godišnjoj razini, što je blago ubrzanje s 5,5 posto mjesec dana prije. Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke daje rezultate, ali i da je inflacija i dalje znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.

Stoga se očekuje da će Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 70 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

  • +9
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Negativno je na tržište utjecao zapisnik s posljednje sjednice Feda jer je nekoliko čelnika središnje banke izrazilo zabrinutost u vezi likvidnosti regionalnih banaka i mogućnosti da bi propast Silicon Valley i nekoliko drugih banaka mogla izazvati recesiju u drugom dijelu godine.

'Zapisnik je jasno pokazao da je Fed zabrinut zbog krize pojedinih banaka, ali i zbog i dalje povišenih cijena', kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments.

Ulagači su oprezi i zbog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka. U petak će izvješća objaviti tri velike banke – Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo – što bi moglo dati jasniju sliku o situaciji u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u ožujku.

Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju 5,2 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu, dok su na početku tromjesečja analitičari očekivali rast zarada za 1,4 posto.

A na europskim burzama su cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 posto, na 7.824 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 posto, na 15.703 boda, a pariški CAC 0,09 posto, na 7.396 bodova.

Azijski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto. Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu.

  • +4
Izvor: Profimedia / Autor: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom i zaronila na najnižu razinu u gotovo dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101,47 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,07 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 133,60 na 133,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0985 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0925 dolara. Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,33 posto, na 87,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,28 posto, na 83,05 dolara.