odlična inicijativa

Vuk Vrhovac referentni centar za dijabetes za cijelu Hrvatsku treba novi OCT uređaj

08.05.2019 u 08:38

Bionic
Reading

Zbog centralne lokacije u gradu Zagrebu, na njemu se liječi najviše Zagrepčana. To potvrđuje i službeni podatak da je na Vuku Vrhovcu u 2017. liječničku pomoć potražilo čak 9.104 osoba s prebivalištem u Gradu Zagrebu

Osobe koje dugo boluju od dijabetesa, koliko god se trudili održavati dobru kontrolu šećera u krvi, postoji mogućnost da će se kad-tad ipak susresti s nekom komplikacijom. Jedna od tih mogućih komplikacija su u oštećenja očiju i vida. Kvalitetna i brza dijagnostika očiju možda spasiti vid ili barem prevenirati puno veće probleme. Iako je dio liječnika otišao iz Hrvatske, Vuk Vrhovac još uvijek zapošljava vrhunske oftamologe vrlo motivirane za rad s pacijentima u javnoj klinici. No, bez osnovnih uređaja, za očekivati je da će i oni vrlo brzo prihvatiti ponude privatnih klinika ili otići u inozemstvo kao i brojni njihovi kolege. OCT uređaj služi za ranu i kvalitetnu dijagnostiku problema s očima zahvaljujući kojoj je moguće brzo i kvalitetno isporučiti i eventualnu terapiju. Pravovremenom dijagnostikom i intervencijom se značajno onemogućuje ili usporava razvoj komplikacija s vidom. Međutim, postojeći uređaj je zastario i pitanje je trenutka kad više popravci (koji su česti) više neće biti mogući.

Prosječna cijena kvalitetnog OCT uređaja iznosi oko 250.000 kn.

Ova inicijativa ima za cilj da Grad Zagreb u Suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom i Sveučilišnom klinikom Vuk Vrhovac (KB Merkur) te drugim donorima za svoje sugrađane osiguraju potreban iznos za kupovinu novog OCT uređaja za Sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovac.