ZLATARICA I TRNJAK

Vrgorac i zagrebački Agronomski fakultet zajednički štite autohtone sorte vina

22.05.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Gradić Vrgorac na svom širem području razvio je jedno od najvećih vinogorja Hrvatske koje broji na desetke milijuna čokota loza. Po uzoru na zemlje poput Austrije, Italije i Francuske koje su efikasno primijenile modele razvoja ruralnih područja, u Vrgorcu su se odlučili posvetiti ulaganju u obnovu kulturne i prirodne baštine želeći potaknuti daljnji razvoj ruralnog turizma

Postojeća sredstva iz vlastitog proračuna, raznih nacionalnih poziva i Programa za ruralni razvoj gradonačelnik Ante Pranić odlučio je iskoristiti u najvećoj mogućoj mjeri, a najvažniji projekt za vinare i vinogradare uskoro počinje velikim znanstveno-istraživačkim projektom u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Udrugom vrgorskih vinara i vinogradara.

Ugovor o suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu u trajanju je od 5 godina, a ključni dio je istraživanje dviju sorta vinove loze - Zlatarice (bijela sorta) i Trnjaka (crna sorta). Očuvanje i evaluacija autohtonih sorti iznimno je važna za mnogobrojne obiteljske gospodarstvenike vrgorskog područja, a u ovim aktivnostima leži i veliki potencijal za daljnji razvoj vinarstva. Vrgorski kraj već ima vina vrhunske kvalitete, čemu svjedoče etiketirane butelje novih malih proizvođača koji u vinarstvu tek utiru svoj put.

'Iako imamo mnogo trsova, razne sorte su još bez oznake autohtonosti. Dvije od njih imaju preduvjete za gospodarsku evaluaciju i revitalizaciju. Doc.dr.sc. Željko Andabak iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta upoznao nas je s procesom i sličnim projektima koji su provedeni u Kutjevu i drugim vinogradarskim krajevima Hrvatske. Prva faza projekta izvodit će se od ove do 2022. godine', napominje gradonačelnik i saborski zastupnik Ante Pranić.

Ovaj projekt omogućit će bolju iskoristivost sorti i valorizaciju među proizvođačima grožđa i vina. Među prioritetima je osiguravanje kvalitetne reprodukcije, odnosno, proizvodnja autohtonog sadnog materijala, što će dovesti do poboljšanja sortnih karakteristika. OPG-ovi s područja Grada Vrgorca tako će dobiti važna znanja i informacije na temelju kojih će planirati svoje aktivnosti. Troškove važnog petogodišnjeg projekta snosit će Grad Vrgorac i Agronomski fakultet u Zagrebu u modelu 50 posto- 50 posto.

'Naši će poljoprivrednici dobiti mogućnost sadnji čistih autohtonih sadnica uz sve stručne i znanstveno dokazane informacije kako mogu poboljšati kvalitetu i količinu konačnog proizvoda, a moguće je da će doći do prodaje sadnica i van granica Grada Vrgorca uz kontrolu Grada Vrgorca i Agronomskog fakulteta. Bogata ponuda u malim vinarijama važan je dio daljnjeg razvoja ruralnog turizma, a u našem kraju sigurno će dodatno obogatiti turističku ponudu', poručuje Pranić.

  • +9
Autocesta Vrgorac - Ploče Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Ruralni turizam samo je jedan dio vrgorske strategije razvoja. Gradonačelnik Pranić tako je u posljednjem razdoblju potaknuo uređivanje dječjih igrališta, energetsku obnovu dječjeg vrtića,  projekt obnove gradskog parka i rodne kuće Tina Ujevića, postavljanje ekološke LED rasvjete, otvaranje poduzetničke zone i poduzetničkog centra, i mnogih drugih projekata koji su jednim dijelom sufinancirani iz EU fondova. 

Vrgorac je poznat i po digitalizaciji i reorganizaciji gradske uprave, o gradonačelnik je odlučio otići korak dalje. Turistička aplikacija Vrgorca biti će dijelom Vision one mreže, a planira se i izrada digitalne aplikacije koja prikazuje ponudu svih OPG-ova u Vrgorcu. Isto tako, u najavi je projekt revitalizacije rudnika Paklina koji je uspješnim rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa u rukama Vrgorca. Obnovom kulturne i prirodne baštine Vrgorac bi mogao postati za par godina mjesto u kojeg će rado svratiti brojni turisti ovog dijela Hrvatske.

Centralna manifestacija projekta i najveća dalmatinska ruralna fešta, Dani Dalmatinskog pršuta i vina i ove se godine održavaju od 1. do 3. lipnja u Etno selu Kokorići pored Vrgorca. Ova manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera ima za cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina, kao i svih ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti vrgorskog kraja, ali i cijele Dalmatinske zagore.

Već treću godinu za redom na Danima Dalmatinskog pršuta i vina predstavljaju se brojni pršutari i vinari iz raznih krajeva Dalmacije i Hercegovine, dok se u suradnji Klasterom Hrvatski pršut i Udrugom vinara i vinogradara grada Vrgorca održavaju i okrugli stolovi i stručne radionice na temu domaće eno-gastronomije, a osim pršuta i vina, trodnevni je program tradicionalno začinjen etno igrama i glazbom uživo.

Ove godine na fešti će kuhati majstori kuhinje Stevo Karapandža i Željko Neven Bremec iz Hrvatske, Iztok Legat iz Slovenije te Hamid Hadžić iz Bosne i Hercegovine, koji će spajati okuse Vrgorca, pršut i autohtona vrgorska vina u vrhunske gastro kreacije.