DNO SE DOTAKNULO

Vrdoljak: Usporavanje pada pozitivna je poruka

30.08.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je danas kako je usporavanje pada BDP-a u drugom tromjesječju pozitivna poruka, da se dno dotaklo, te da Hrvatska od sljedećeg tromjesečja ide u pozitivnom smjeru, dok je ministar turizma Darko Lorencin istaknuo pozitivan doprinos turizma BDP-u.

"Predugo traje recesija, petu godinu zaredom, javni sektor nam je iscrpljen, a danas možemo poslati pozitivnu poruku. Bitno je usporen pad BDP-a i manji je od prognoza analitičara", rekao je Vrdoljak novinarima u Ministarstvu gospodarstva.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u drugom kvartalu ove godine pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je manji pad nego u prvom tromjesečju, kada je BDP skliznuo 1,5 posto, i manji od 1 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Hine.

Vrdoljak očekuje da će u trećem kvartalu BDP biti najmanje na nuli, a u zadnjem kvartalu će završiti recesijska kretanja i početi pozitivan trend. No, s kojim postotkom, to će pokazati vrijeme, dodao je.

Naglasio je kako se stabilizirala potrošnja i svi ostali pokazatelji "koji mogu poslati poruku da nećemo ući u novo recesijsko razdoblje, kakvo se dogodilo 2011. kada je Hrvatska jedno tromjesečje bila u plusu, a tada se opet vratila u minus".

"Sada se to neće ponoviti, sustavniji su brojevi, drugačija je statistika i mislim da je ovo dno koje se dotaklo i da Hrvatska od sljedećeg tromjesečja ide u pozitivnom smjeru", rekao je Vrdoljak.

Očekuje da će na kretanje BDP-a u drugoj polovici godine utjecati i brodogradnja, odnosno isporuke brodova, kojih u drugom kvartalu nije bilo, kao i rast industrije.

Na upit o nedostatku investicija u prethodnom razdoblju, Vrdoljak je ustvrdio kako investicije idu svojim tijekom, a javna poduzeća ispunjavaju svoje planove.

Ministar očekuje da ove godine konkurentnost Hrvatske bude bolja te da se zaustavi pad koji traje godinama.

"Moramo se početi dizati. I hoćemo ove godine, a u kojoj mjeri - vidjet ćemo", zaključio je Vrdoljak.

Na usporavanje pada BDP-a utjecao je vjerojatno i turizam, ocijenio je ministar turizma Darko Loncerin, prilikom obilježavanja završetka investicije Golf & Country Club Zagreb.

„Činjenica je da su financijski pokazatelji za prvih sedam mjeseci ove godine 6,6 posto bolji nego lani“, kazao je Lorencin, ocjenivši ovogodišnju turističku sezonu uspješnom.

„Podaci za osmi mjesec bi trebali pokazati dobre turističke brojke, na razini prošle godine, a dobre su najave i za posezonu“, rekao je Lorencin, istaknuvši da bi mogli premašiti prošlogodišnji rezultat ako osmi i deveti mjesec ostanu na razini prošle godine.

Dodao je da je turizam horizontalni sektor koji na sebe nadovezuje i prehranu i kreativnu industriju i građevinarstvo, te najavio do kraja listopada izradu prvih kontura potrošnje u turizmu, a do siječnja iduće godine izradu kompletnog prikaza utjecaja turizma, odnosno turističke potrošnje po pojedinim segmentima na BDP.

Eurozona pokazuje znakove izlaska iz recesije, a naše gospodarstvo je dosta ovisno o tom tržištu, kaže Lorencin, koji vjeruje da će se s izlaskom eurozone iz recesije i naše gospodarstvo povesti za tim pokazateljima.