OD SINGAPURA DO MALEZIJE

Vraća se luksuzni vlak Eastern & Oriental Express: Evo koliko košta put u srce Malezije

12.07.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Ponovno svjedočimo zlatnom dobu putovanja željeznicom! Na tračnice se u veljači sljedeće godine vraća luksuzni vlak Eastern & Oriental Expres. Najavio je to slavni Belmond, tvrtka za luksuzna putovanja koja upravlja vlakom. Krenut će na dva sezonska putovanja od Singapura do Malezije: Essence of Malaysia (od studenog do veljače) i Wild Malaysia (od ožujka do listopada). Putovanje kreće od stanice Woodlands u Singapuru do lokacija kao što su Penang, Langkawi te prvi put do Nacionalnog parka Taman Negara, prije nego što se vrati u Garden City

Dugo se vožnja ovim vlakom smatrala jednom od najluksuznijih u Aziji. Počeo je prometovati 1993., povezujući Bangkok sa Singapurom, no njegova je tura stala 2020. početkom pandemije. A sada se vraća u pogon i nudi veliko putovanje jugoistočnom Azijom u srce Malezije.

Eastern & Oriental vraća se u velikom stilu: s 15 vagona raskošnog malezijskog dizajna, uključujući dva vagona-restorana, jedan vagon za piano bar i vagon za promatranje na otvorenom. Osam spavaćih vagona imat će tri kategorije kabina - Pullman, State i Presidential - sve s klima uređajima i vlastitim kupaonicama.

Predsjednička kabina ističe se dodatnim prostorom, velikom kupaonicom, kričavim zlatnim detaljima i ekstravagantnim vezom. Njegovi gosti dobivaju košaru s voćem, kavijar i cvijeće prilikom ukrcaja, plus šampanjac koji slobodno teče tijekom cijelog putovanja.

Rezervacije za 2024. otvorene su od danas s cijenama od 3410 američkih dolara po osobi za ovo trodnevno putovanje, koje uključuje sve obroke, pića i planirane aktivnosti.

Putovanje 'Essence of Malaysia' koje će trajati od od studenog do veljače prolazi kroz Kuala Lumpur, s pogledom na Petronasove tornjeve blizance, nekoć najviše zgrade na svijetu, a prije polaska na popularne otoke Langkawi i Penang duž zapadne Malezije. Gosti mogu roniti u parku Palau Payar, pohađati kulinarske tečajeve i doživjeti 'mjesta svjetske baštine UNESCO-a, živahnu uličnu umjetnost i uzbudljivu kulinarsku scenu' u George Townu, navodi se u najavi.

Od ožujka do listopada putnici se mogu ukrcati na rutu vlaka 'Wild Malaysia'. On se zaustavlja duž istočne strane Malezije kako bi istražio prašume nacionalnog parka Taman Negara, prije nego što se odvaži na otok Penang. Taman Negara jedna je od najstarijih tropskih prašuma na svijetu i dom stotinama vrsta životnja, poput tigrova, leoparda i sumatranskih nosoroga. Ondje su planirani razni izleti, od traženja hrane u džungli do majstorskog tečaja fotografije.

  • +6
Eastern & Oriental Express Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belmond

Vlakovi sličnih imena

Eastern & Oriental Express kolokvijalno se naziva 'Orient Express' jugoistočne Azije, podsjećajući na povijesni vlak koji je povezivao Pariz i Istanbul početkom kasnog 19. stoljeća. Orient Express je postao sinonim za luksuzno putovanje vlakom, a na korištenje imena nekoliko tvrtki ima prava.

Tu je i legendarni Venice-Simplon Orient Express kojom također upravlja Belmond, a koji od 1982. godine putnike vodi iz Venecije u London. Nedavno su dobili novog rivala - Orient Express La Dolce Vita francuske ugostiteljske tvrtke Accor koja pokreće luksuzno putovanje za putnike u 2025.

Ta bi tvrtka sljedeće godine trebala pripremiti šest vlakova koji će prometovati od Italije do Pariza, Istanbula i Splita u Hrvatskoj. Predbilježbe za tu uslugu otvorene su u prosincu 2022., a cijene počinju od 2000 eura po osobi za jedno noćenje.