TVRTKA IDE U STEČAJ

Vlasnik Pletenine Iris ponovo izbjegao radnice

15.01.2013 u 14:47

Bionic
Reading

Vlasnik riječke tvrtke "Pletenina Iris" najavio je danas preko svog odvjetnika da će uprava uskoro zatražiti pokretanje stečaja u toj tvrtki, kazala je predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zora Radetić.

Po njenim riječima, talijanski vlasnik tvrtke, unatoč obećanju, danas nije došao na dogovoreni sastanak s 80-ak radnica, koje su nakon preseljenja pogona te tvrtke u Srbiju ostale bez posla. Umjesto toga, sindikat je telefonom kontaktirao njegov odvjetnik kazavši da će uprava predati zahtjev za pokretanje stečaja.

Na sastanku vlasnika "Pletenine Iris“ i radnica trebalo se razgovarati o ostvarivanju radničkih prava nakon zatvaranja pogona te tvrtke u Kukuljanovu kraj Rijeke.

Radnice od vlasnika traže da im predoči plan postupanja u vezi s ostvarivanjem njihovih prava, budući da nisu predane nikakve isprave o statusu, nisu im uručeni otkazi ni radne knjižice, ne znaju jesu li na slobodnim danima, godišnjem odmoru ili čekanju, a nisu im isplaćene ni dvije plaće.

Zahtijevaju da im se odgovori hoće li im biti uručeni otkazi kao tehnološkom višku te hoće li im se isplatiti plaće i otpremnine, budući da dio radnica ondje radi više od deset godina.

Radetić je dodala da će radnice same, ako do petka ne dobiju pisani dokument o namjerama poslodavca, zatražiti pokretanje stečaja kako bi ostvarile zakonom zajamčena prava, kao što su isplata triju plaća i dijela otpremnina.

Prošlog tjedna iz sindikata su izvijestili da je "Pletenina Iris", u kojoj se izrađivala odjeća i za u svijetu popularne brandove, najavila da svoj pogon iz Kukuljanova kraj Rijeke seli u Srbiju, u industrijsku zonu Niš, da su strojevi već odnijeti iz pogona te da oko 80 radnica ostaje bez posla.