ROADSHOW U LONDONU

Vladin tim uvjerava Britance da je Hrvatska atraktivna

23.10.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Skoro dvije godine nakon što je preuzeo vlast, ministarski tim Milanovićeve vlade odlazi u London predstaviti ulagačke prilike u Hrvatskoj. Predstavnicima dvjestotinjak tvrtaka bit će ponuđeni projekti iz energetike, turizma i prometne infrastrukture

Osnovali Povjerenstvo za podršku izvozu

Jučer je održana prva sjednica novoosnovanog Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, koje okuplja poslovna udruženja - HIZ, HGK, HUP i HOK te HNB i Ekonomski institut. Na prvoj sjednici koju je vodio koordinator Povjerenstva Joško Klisović usvojen je 'hodogram izrade akcijskog plana koji će sadržavati mjere podrške izvozu koje su predložili članovi Povjerenstva', izvijestili su iz Vlade.

Koncesija na autoceste, LNG terminal, Petrokemija, turistički kompleks Kupari, Brijuni Rivijera, luka Rijeka, Ploče, Gaženica, zračne luke Rijeku i Osijek i nekoliko hotela na Jadranu… sve je već poznato u katalogu investicija koji će se predstaviti na sutrašnjem Britansko-hrvatskom investicijskom forumu. U organizaciji hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova i britanske vladine agencije UK Trade & Investment (UKTI), održat će se u Londonu.

Očekuje se sudjelovanje dvjestotinjak tvrtaka, među kojima su i Deutsche Bank, Morgan Stanley, Barclays te Ernst & Young. U Vladinu timu idu potpredsjednik Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Vladin roadshow u Londonu HDZ-ova oporba posprdno je komentirala kao 'leteći cirkus Montyja Pythona'. Nakon što su ministri-putnici za London predstavljeni kao spasitelji proračuna, potpredsjednik Vlade Grčić kazao je da se treba suzdržati od prevelikih očekivanja napominjući da se neće vratiti iz Londona s vrećom novca. Interes za Hrvatsku pokušat će pobuditi uvjeravanjem da se poboljšala ulagačka klima - jer je Vlada donijela zakone koje će pomoći investitorima te da će o njihovim projektima brinuti posebni timovi i neće ih kočiti lokalni čelnici. Ministri očekuju da bi investitore najviše mogli zainteresirati Kupari i monetizacija autocesta.