HNS-OVCI KRITIZIRAJU:

'Vladin program oporavka je marketinški trik!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 27.04.2010 14:09
  • Objavljeno 27.04.2010 u 13:08
Dragan Kovačević i Radimir Čačić

Dragan Kovačević i Radimir Čačić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jakov Prkić

Vladin program gospodarskog oporavka je marketinška akcija, mišljenja je HNS-ov ekonomski strateg Dragan Kovačević, koja će proći ili pasti već 1. lipnja, za kad je zacrtano da više neće biti nelikvidnosti

'Program je bio gotov već u prosincu prošle godine, a izišao je sad, nakon što je njegov glavni kreator, premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević, bio na rubu živaca zbog čega se s njim ne izlazi pred javnost', rekao je Kovačević na današnjem okruglom stolu HNS-a o hrvatskoj gospodarskoj politici u zagrebačkom hotelu Westin.

Za njega je program simbioza svega na što su ekonomisti i političari upozoravali u zadnjih deset godina. Najveći njegov nedostatak je, smatra Kovačević, što ne daje odgovore na pitanja kako povećati izvoz i kako privući strane investicije.

'Više od 70 posto našeg izvoza je najniže razine prerađivačke djelatnosti kao što su trupci. Prije 20-ak godina situacija je bila obrnuta i tad smo većinom izvozili proizvode više razine', istaknuo je Kovačević te konstatirao da program neće riješiti ništa'.

U svom izlaganju glavni ekonomist HNS-a dotaknuo se i Hrvatske narodne banke, koja prema njemu bježi od odgovornosti tvrdeći da je ona u zadnjih godina napravila sve što je bilo u njezinoj moći.

Nešto blaži prema Vladi, osobito prema premijerki Jadranki Kosor i njezinim mjerama bio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić. Kod premijerke i njezinih savjetnika, kazao je, vidi se spremnost za suočavanje s istinom i nužnim bolnim rezovima. Podsjetio je na svoje četiri strateške razvojne poluge – energetiku, željeznicu, turizam i okoliš – koje bi prema njemu do 2015. privukle 15 do 17 milijardi eura investicija.

Međutim, problem je, misli Čačić, što nema kapaciteta za upravljanje zemljom.

'Od EU fondova Hrvatska će u 2012. i 2013. dobiti 3,5 milijardi eura. Za te novce mi moramo ponuditi projekte i pokrenuti čitav niz drugih aktivnosti, ali mi dosad nismo napravili ništa, što doslovno piše i u jednom Vladinom dokumentu', rekao je Čačić.

Ekonomski strateg SDP-a Slavko Linić rekao je da Hrvatska neće biti konkurentna sve dok se ne smanji bruto cijena rada. Prema njemu treba rezati doprinose za zdravstvo, što bi snizilo cijenu rada, dio bi otišao poduzetnicima, dok bi ostatak bio za povećanje plaća. S druge strane, predložio je da se povećaju davanja u drugi mirovinski stup s pet na devet posto, što bi udvostručilo imovinu mirovinskih fondova

Isto tako, naglasio je Linić, neodrživo je da je PDV na energente 23 posto dok je u Europi taj prosjek 10 do 12 posto.

Skup rad i cijena energenata nas čine nekonkurentnima i dok se to ne popravi sve drugo pada u vodu', istaknuo je Linić koji, kao i Čačić, šansu za Hrvatsku vidi u energetici i željeznici, ali se u tome sad kasni.

On je protiv privatizacije HEP-a, ali i protiv toga da svoju energetsku strategiju temeljimo na atomskoj energiji jer za gradnju nove nuklearke bismo morali većinu toga uvesti, dok za nove hidroelektrane i termoelektrane možemo iskoristiti domaću pamet i proizvodnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi