FANTOMSKE SMJERNICE

Vlada usvojila nepostojeći dokument

Bionic
Reading

Vlada je na telefonskoj sjednici potkraj prošlog tjedna usvojila dva strateška dokumenta za iduće trogodišnje razdoblje. Onaj općenitiji, Strategiju Vladinih programa, je i objavila, a drugi, Smjernice ekonomske i fiskalne politike za 2015. - 2017., konkretniji i utoliko važniji kao alat u upravljanju javnim financijama, još nije dostupan javnosti

Svi ministri u Vladi do ponedjeljka u podne morali su Ministarstvu financija podastrijeti okvirne planove proračuna za svoje resore za 2015., piše Poslovni dnevnik.

Da je to rok u kojemu su to morali obaviti, potvrdio je i sam ministar financija Boris Lalovac dodajući da Smjernice podrazumijevaju znatno smanjenje rashoda u kojemu moraju sudjelovati svi ministri, jer je jedan od ciljeva smanjenje deficita za više od tri milijarde kuna.

Osim debelog kašnjenja sa svim fazama pripreme proračuna, sad svjedočimo i izokrenutom redoslijedu koraka. Upravo su Smjernice te koje Ministarstvu financija služe kao alat kojim kroz upute za izradu proračuna utvrđuje limite pojedinim ministarstvima, a oni potom natrag šalju svoje planove kako se kane uklopiti u te limite.

'Sva ova zbivanja oko proračuna upućuju na raspad sustava u Ministarstvu financija', kaže Martina Dalić, nezavisna saborska zastupnica.