GORAN GRANIĆ PREDLAŽE:

'Vlada treba prestati određivati cijene goriva!'

27.06.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Formula za izračun cijene naftnih derivata je nepotrebna i treba je izbaciti, tvrdi Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar i bivši potpredsjednik vlade Ivice Račana

Granić traži da trgovci naftnim derivatima preuzmu odgovornost prema svojim kupcima i sami određuju cijene bez oslanjanja na državu, odnosno Ministarstvo gospodarstva.

'Formula je imala pozitivne posljedice. Osnažila je i stabilizirala taj sektor, ali je sada nepotrebna. Vladi treba ostati samo da intervenira kada se stvore veći poremećaji na tržištu, bilo energetski, bilo cjenovni', rekao je Granić na današnjem skupu o domaćem elektroenergetskom sustavu u organizaciji magazina Banka i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Energija ne može biti socijalna kategorija i država nema što tražiti u određivanju cijena, već to trebaju raditi, istaknuo je bivši potpredsjednik Vlade, one institucije čiji je to posao prema pravnoj stečevini EU-a.

Drugi ključan stup sustava je uvođenje socijalne politike prema onim kategorijama stanovništva koje ne mogu plaćati svoje troškove.

'Ministarstvo socijalne politike započelo je taj proces i nadam se da će uskoro izaći s programom', rekao je Granić.

Pohvalio je Vladu jer je pokazala, smatra, odlučnost i spremnost da napravi promjene u energetskom sektoru. Dobro je i što je kao prioritet stavila energetsku učinkovitost jer projekti u tom području mogu pokrenuti cjelokupno gospodarstvo.

'Do 90-ih zgrade su rađene bez ikakve izolacije. Kada bismo pokrenuli obnovu samo tri posto tih objekata, trebalo bi nam 30 godina. To je velik biznis ravan izgradnji cesta. Novac koji se tako generira izravno puni državni proračun, zadovoljava javne potrebe i zapošljava druge tvrtke. Radi se o win-win situaciji', uvjeren je Granić.

U raspravi oko izgradnje HE Ombla i novog bloka termoelektrane Plomin ne možemo si dozvoliti, kaže, odlučivanje na temelju pretpostavki i osjećaja.

'Stvara se slika da su ozbiljni znanstvenici samo oni koji su protiv. Ali isto onoliko truda koliko je uloženo da bi se reklo 'da' tim projektima treba uložiti i u 'ne'', ustvrdio je Granić dodajući da investitori sigurno ne bi ulazili u nešto što može ugroziti živote građana.