REAKCIJA IZ ORCO GRUPE

'Vlada RH prema nama primjenjuje taktiku sile'

05.01.2011 u 09:09

Bionic
Reading

Zbog današnjeg obavijesnog razgovora izvršnog direktora Orco Property Groupa Jeana-Francoisa Otta u zagrebačkoj policiji, Orco grupa izdala je priopćenje u kojem optužuje hrvatsku Vladu za 'očiglednu taktiku sile' usmjerenu protiv Otta i Orca

'Javljamo Vam se u vezi s današnjim događajima u Zagrebu koji se tiču francuskog državljanina Jeana-Francoisa Otta, izvršnog direktora Orco Property Groupa ("Orco"), te u vezi s očiglednom taktikom sile hrvatske Vlade, koja je usmjerena protiv Otta i Orca', kažu u Orco grupi.

"Izvršni direktor Ott i Orco neće dopustiti da ih se silom natjera da se odreknu svojih zakonitih poslovnih interesa u Hrvatskoj i odbijamo biti žrtvom ovakvog totalitarnog pristupa pravosuđu", navodi se u priopćenju, koje su potpisali članovi Upravnog odbora Orco Property Groupa Ales Vobruba i Nicolas Tommasin.

Orco je tvrtka koja se bavi nekretninama čije su dionice izlistane na Pariškoj burzi i zajedno s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP) jedan je od dva vodeća dioničara tvrtke Sunčani Hvar, koja je vlasnik lanca hotela i igra dominantnu ulogu u hvarskom turizmu, priopćeno je.

Dodaje se da ta tvrtka već dugo vodi spor s HFP-om zbog njegova neispunjavanja obveza iz sporazuma dioničara s Orcom.

Zbog tog se još uvijek neriješenog spora Sunčani Hvar našao u slijepoj ulici upravo u trenutku kada mora hitno restrukturirati dug i kapital jer će se u protivnom suočiti sa stečajem. S obzirom na HFP-ovo nastavljeno zamagljivanje slučaja, ORCO je na njega upozorio premijerku i nekoliko ministara u vladi, priopćeno je.

Ott je doputovao u nedjelju 2. siječnja 2011. avionom u Zagreb kako bi sudjelovao na jučerašnjoj godišnjoj skupštini dioničara Sunčanog Hvara, na kojoj, navodi se u priopćenju, ništa nije riješeno.

U Orcu tvrde da je nakon skupštine izvršnog direktora kontaktirala lokalna policija kako bi zakazala termin za razgovor s njime kao svjedokom u pokrenutoj istrazi i dogovorila da će se on vratiti u Zagreb 18. siječnja 2011.

Kaznene prijave

Policija je podnijela posebno izvješće kao dopunu kazneneprijave splitskom ŽDO-u protiv šest osoba jer je utvrđena osnovanasumnja da su kao odgovorne osobe u Sunčanom Hvaru d.d., počinivši višekaznenih djela, oštetili tu tvrtku za 16 milijuna kuna, priopćila jedanas kasno popodne splitsko-dalmatinska Policijska uprava, ne navevšini identitet ni inicijale osumnjičenika. 

Ott nije ni na koji način ni izravno ni neizravno upleten ni u kakve nezakonite aktivnosti a budući da nikada nije obavljao izvršne dužnosti ni u jednoj hrvatskoj tvrtki, mogućnost da bude osumnjičenik zapravo je u potpunosti isključena, ističu.

Jutros, tijekom ranije zakazanog sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu Ottu su ponovno neočekivano pristupili policajci, koji su ga čekali pred zgradom i pozvali ga u postaju kako bi odgovorio na neka pitanja. Dobrovoljno je prihvatio poziv i otpraćen je u postaju radi ispitivanja, stoji u priopćenju.

U Orcu ocjenjuju da je potpuno neprihvatljivo što se hrvatska policija prema francuskom državljaninu Ottu odnosi kao da je kriminalac.

"Izražavamo duboku zabrinutost i povrijeđenost zbog takvog odnosa i činjenice da je današnje zadržavanje u policijskoj postaji u Hrvatskoj izvršnog direktora Orca, tvrtke čije su dionice izlistane u kotaciji Pariške burze, izravna posljedica našeg tekućeg poslovnog i političkog spora", priopćeno je.

"Kao francuska tvrtka i u ime francuskog državljanina hitno tražimo da posvetite pozornost tom pitanju. Nepotrebna taktika i teatralnost hrvatske Vlade neutemeljeni su i mi ćemo zaštititi svoja prava koja nam jamče hrvatski, te međunarodni i zakoni Europske unije", stoji u priopćenju Orco grupe.

Ott je u utorak navečer napustio prostorije policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici nakon provedenog obavijesnog razgovora, potvrdila je Aleksandra Ljuba iz MUP-ovog ureda za odnose s javnošću.

Rekao je kako je bio na obavijesnom razgovoru te da misli kako je tamo bio u svojstvu svjedoka, kao i da ga je policija pitala neke detalje oko poslovanja u "Sunčanom Hvaru" od 2005. Dodao je da će surađivati s hrvatskom policijom ako za to ima potrebe te da se sve danas dogodilo na osnovi anonimne dojave, prenio je HTV.

Dan nakon još jednog propalog dogovora oko modela spasa "Sunčanog Hvara", Ott je iznio planove HTV-u, a sat vremena zatim u hotel je po njega došla policija. "Komunizam je odavno završio. Sada znamo da on ne funkcionira, a znamo i da je u vašoj divnoj zemlji odnos vlasti i ulagača loš. Došlo je vrijeme da se usredotočimo na ono što je nama bitno - svoje klijente i zaposlenike. Završili smo razgovore s vladom", izjavio je Ott za HTV.