PLAĆE JOŠ ČEKAJU

Vlada osigurala 20 milijuna kuna za Imunološki zavod

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.08.2015 13:47
  • Objavljeno 20.08.2015 u 11:47
Siniša Varga

Siniša Varga

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom Imunološki zavod (IZ) postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, u cilju osiguravanja opstojnosti proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav Hrvatske i zaštite zdravlja njezinih stanovnika

Ministar zdravlja Siniša Varga Vlade istaknuo je da se time uređuje djelatnost ustrojstvo, prava, obveze i izvori sredstava Zavoda.

'Imunološki će biti sveopći pravni sljednik trgovačkog društva, preuzet će njegovu imovinu, prava i obveze te njegove zaposlenike', kazao je Varga. U izjavi novinarima dodao je i da je 'u svemu prvi korak uredba o osnivanju zavoda kao zdravstvene ustanove, iza čega slijedi skupština Imunološkog zavoda d.d., i onda se jedno s drugim 'uparuje' i preuzimamo sve radnike kojima osiguravamo plaće'.

Kazao je i da mu je teško procijeniti kada će se cijeli taj proces završiti, ali se nada da će to biti u najkraćem mogućem zakonskom roku, te čim to pređe u 'ingerenciju' Ministarstva zdravlja radnici mogu računati i na plaće. Rekao je i da su sredstva za Imunološki osigurana te da se taj iznos kreće oko 20 milijuna kuna na godinu

Na pitanje da komentira svojevrsno beznađe radnika Imunološkog zbog neisplate plaća i odgađanja rješavanja te situacije u više navrata, ministar je kazao da je 'Ministarstvo zdravlja, iako se radi o gospodarskom subjektu, odlučilo poduzeti sve da podmetne leđa i pomogne radnicima koji su najvredniji dio Zavoda i odmah iza toga slijedi proizvodnja i obrada krvnih pripravaka'.

Potpredsjednika Vlade Branka Grčića novinari su nakon sjednice Vlade pitali kada bi radnici mogli dobiti plaće, na što im je odgovorio da Ministarstvo zdravlja i DUUDI intenzivno rade na osiguranju sredstava za plaće

'To nam je izuzetno važno, jer ne želimo da nam se dogodi situacija da zbog neisplate plaća eventualno dođemo u situaciju pokretanja stečaja, što bi bitno zakompliciralo i produljilo priču transformacije te ustanove', izjavio je Grčić, dodavši da je današnje donošenje uredbe prvi korak te da u tome idu planiranim tempom.

Dodao je i da je 'rješavanje plaća preduvjet da se sve ne zakomplicira i da je to apsolutni prioritet', dok na pitanja novinara kada je zadnji rok za to nije odgovorio.

Uredbom koju je usvojila Vlada propisano je da Imunološki zavod počinje s radom danom upisa u sudski registar, a danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti prenose se i sva prava i obveze vezane uz prenesenu djelatnost na Zavod, te Imunološki zavod d.d. daje Zavodu pravo korištenja svojih prostora i opreme.


Danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti na Zavod se prenose ugovori o radu radnika Imunološkog koji su do dana stupanja na snagu ove uredbe bili zaposleni u Imunološkom na neodređeno.

U roku od osam dana od dana stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti, Zavod će preuzeti arhivu i dokumentaciju dioničkog društva, a u istom roku Vlada će posebnom odlukom prenijeti imovinu Imunološkog zavoda d.d. na Zavod te sva prava i obveze vezane uz prenesenu imovinu.

Za osnivanje i pripremu početka rada IZ osigurana su sredstva u proračunu na poziciji Ministarstva zdravlja, čiji će ministar u roku od osam dana od dana stupanje uredbe na snagu imenovati i privremenog ravnatelja Zavoda.

On je obvezan podnijeti prijavu za upis Zavoda u sudski registar te obaviti druge poslove vezane uz taj upis i organizirati početak rada Zavoda, a manda mu traje do imenovanja ravnatelja Zavoda temeljem javnog natječaja.

Ravnatelja će birati i imenovati Upravno vijeće uz suglasnost ministra zdravlja, a od uvjeta koje mora zadovoljiti za tu poziciju su da ima završen prediplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Odluka o preoblikovanju IZ uslijedila je nakon neuspjele privatizacije tijekom koje je poćetkom srpnja Vlada odbila ponudu tvrtke Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

Vlada je pak na sjednici 30. srpnja donijela odluku da se IZ preoblikuje iz dioničkog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja, a za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo i DUUDI.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!