dali smo jamstva

Vlada odobrila nova zaduženja 3. maja, Brodosplita i HŽ Infrastrukture

30.04.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak odobrila državno jamstvo HŽ Infrastrukturi za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) radi financiranja obnove željezničke infrastrukture, te jamstava za nastavak gradnji brodova u 3. maju i Brodosplitu. Jamstvom HŽ Infrastrukturi osigurava se dio sredstava za financiranje obnove željezničke infrastrukture i to za obnovu i modernizaciju pruga za međunarodni promet, regionalni promet, lokalni promet te program obnove i modernizacije željezničkog čvorišta Zagreb. Ujedno se osigurava program aktivnosti u funkciji infrastrukture prometa na mreži kao cjelini.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 512 milijuna kuna, od čega se 300 milijuna kuna planira financirati iz tog kreditnog zaduženja. Vlada je izglasala i odluku o davanju državnih jamstava za nastavak gradnje broda Nov. 723 čiju je gradnju ugovorio 3. maj kao i odluku o davanju istih državnih jamstava za osiguranje avansnih uplata u korist kupca broda Nov. 485 Polaris Expeditions Inc., također u korist HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da iznos potrebnog kreditnog aranžmana, za novogradnju 723, iznosi 29,8 milijuna eura. Ugovor o dovršetku gradnje tog broda sklopljen je 23. ožujka 2020. godine između ciparskog kupca i društva 3.maj.

"Ugovorna cijena brodogradnje 723 iznosi 34 milijuna dolara, dok je ugovorni rok isporuke te novogradnje 15. srpanj 2021. godine", kazao je Horvat, dodavši da je druga odluka vezana je uz brodogradilište u Splitu.

Društvo Brodosplit uputilo je, naime, u prosincu prošle godine zahtjev za donošenje odluke Vladi o izdavanju državnog jamstva za gradnju novogradnje 485 u iznosu od 32 milijuna eura i to za osiguranje avansnih uplata od kupca broda kompanije Polaris Expeditions Inc koja je u vlasništvu društva Brodosplit Plovidba.

Zahtjev se, rekao je Horvat, temelji na potpisanom brodograđevnom ugovoru i dogovorenim uvjetima gradnje tog broda, a koristit će se za osiguranje avansnih uplata naručitelja, odnosno društva Brodosplit Plovidba.

Ugovor za gradnju tog putničkog broda za krstarenje polarnim morima, kapaciteta 198 putnika plus 66 članova posade, sklopljen je 28. prosinca 2017. godine , a isporuka broda ugovorena je za 15. listopada 2021.