PRESKUPE OTPREMININE

Vlada neće otpuštati u javnim poduzećima

HEP

HEP

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Unatoč višku radnika, broj zaposlenih neće rezati Fina, Hrvatske autoceste, HEP, Hrvatska lutrija ni Croatia osiguranje

Premda je Vlada od svih javnih poduzeća još u svibnju zatražila da se broj zaposlenih smanji za pet posto, od velikog vala otpuštanja neće biti ništa jer Vlada, a ni poduzeća, nemaju odakle namaknuti sredstva za stimulativne otpremnine. Prema Vladinim napucima, iz javnih je poduzeća trebalo do kraja ove godine otpustiti između 35.000 i 40.000 ljudi, a svima bi, sukladno kolektivnim ugovorima, trebalo isplatiti stimulativne otpremnine čiji bi minimalni iznos u prosjeku bio 50.000 kuna.

Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, Vlada više ne inzistira na tome jer je zaključeno da bi za otpremnine trebalo daleko više novca nego što bi se uštedjelo otpuštanjem zaposlenih.To su dobre vijesti za zaposlene u HEP-u čija je uprava detektirala višak od 600 zaposlenih, a za čije bi otpremnine trebalo čak 150 milijuna kuna.

'Stimulativne otpremnine za šestotinjak zaposlenih u HEP-u bile bi prevelik i neisplativi trošak. Dobar dio HEP-ovih zaposlenika ionako ispunjava uvjete za starosnu mirovinu, pa nam je signalizirano da se zasad odustaje od većeg plana otpuštanja', objašnjava Denis Geto iz Sindikata Tehnos. Zahvaljujući tom 'prirodnom odljevu' tvrtku je dosad napustilo 200 ljudi koji su otišli u mirovinu. Iz uprave HEP-a poručuju da su plan zbrinjavanja zaposlenika u traženom roku definirali i poslali na odobrenje Vladi, no HEP još nije od Vlade dobio odobrenje načina zbrinjavanja.

Otpuštanja neće biti ni u Croatia osiguranju. Dvjesto zaposlenih koji su određeni kao višak, zadržat će svoj posao do kraja 2011. No, plan zbrinjavanja nije prekinut, poručuju iz tvrtke, samo je odgođen. Jednako je i u Hrvatskoj lutriji. Poduzeće je izradilo plan smanjenja radne snage za pet posto i dostavilo ga Vladi, ali ističu da je odlazak 80 suvišnih radnika planiran tek za kraj 2011. godine. 'Stimulativnih otpremnina neće biti', poručili su iz Hrvatske lutrije.

Iz izvora bliskih upravi Poslovni dnevnik doznaje da otpuštanja neće biti ni u Hrvatskim autocestama, a daljnja smanjenja radne snage ne planira ni Fina koja je u ovoj godini već otpustila 1.419 ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi