ČEŠLJANJE BUDŽETA

Vlada ipak smanjuje proračunski deficit

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.12.2008 09:56
  • Objavljeno 10.12.2008 u 09:56
SANADER I ŠUKER U SABORU

SANADER I ŠUKER U SABORU

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Vlada je ipak odlučila smanjiti proračunski deficit za 2009. koji iznosi 4,5 milijardi kuna. Dodatne uštede ostvarit će se rezanjem kapitalnih izdataka i troškova za zdravstvo

Najavljenim izmjenama vlastitog prijedloga proračuna za sljedeću godinu država bi mogla uštedjeti i do tri milijarde kuna, čime bi se proračunski manjak sveo blizu nule. Tvrde to ekonomisti, koji su u ponedjeljak popodne s predstavnicima Ministarstva financija detaljno 'češljali' prijedlog proračuna za 2009, piše Jutarnji list.

Po svemu sudeći, najveće uštede država bi mogla ostvariti u zdravstvu, i to do čak 1,5 milijardi kuna. 'Nećemo ništa ukidati niti uzimati nego samo neke djelove reforme zdravstva odgoditi odnosno provest ćemo reformu u više faza. Na taj način ćemo uštedjeti približno milijardu i pol kuna. To ćemo predložiti Saboru', tvrdi izvor iz vrha Vlade.

Znatne bi uštede država mogla ostvariti i kod subvencija, čiji iznosi posljednjih godina, unatoč preporukama Europske Unije, bilježe rast. Još aktualnim Vladinim prijedlogom proračuna subvencije su postavljene na gotovo sedam milijardi kuna, no pojedini članovi Ekonomskog vijeća upozoravaju na netransparentnost njihova davanja.

Kako se plaće i mirovine, po svemu sudeći, ni u izmijenjenoj verziji proračuna neće dirati, dodatni prostor za uštede pojavljuje se u infrastrukturnim projektima, pa je, izgledno da će država od nekih u sljedećoj godini morati odustati. No, koji od tih projekata bi se mogli naći 'na ledu' zasad se još ne zna, jer je to, kažu ekonomisti, stvar političke odluke.

Za razliku od zdravstva, subvencija i kapitalnih projekata, koji bi državnoj blagajni mogli donijeti uštedu i do četiri milijarde kuna, novom bi proračunskom konstrukcijom mogli profitirati Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Tim bi se resorima Vladinim amandmanima na proračun mogao znatno povećati proračun, i to za milijardu kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!