ugledna ekonomistica

Vizek o uvođenju eura: Ono neće riješiti niti jedan strukturni problem, to mogu samo reforme

01.12.2021 u 21:39

Bionic
Reading

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta koja je članica saborskog odbora za fiskalnu politiku bila je gost RTL-a Danas koja je govorila o proračunu i što on donosi građanima

"Rashodi iznose 174 milijarde kuna, od toga 127 milijardi kuna onih koji direktno utječu na rezultat proračuna, dakle na generiranje deficita proračuna, a ako znamo da je od tih 127 milijardi, 100 odnosi na mirovine, plaće i troškove u zdravstvu onda znate da mi nikad ne možemo govoriti o proračunu koji je razvojni, proračun je prije svega isključivo socijalan. Gabariti su vrlo jasni i oni su određeni godinama i to se nažalost ne može tako lako promijeniti", rekla je Vizek RTL-u.

Kaže kako Hrvatska jako slabo konvergira prema prosjeku EU-a: "Prema tome mi tu nikako ne možemo biti zadovoljni jer zapravo stojimo relativno sve lošije, ali opet ponavljam, s obzirom na to kako je izgledala situacija na početku godine, ovo sad izgleda relativno dobro."

Istaknula je kako je zdravstvo problem koji se događa svake godine: "Mi već sad znamo praktički i možemo očekivati da u ovom proračunu za sljedeću godinu negdje sredinom ili krajem godine ćemo imati jedan rebalans koji će biti baš zbog zdravstva jer imamo nove troškove koje nismo bili u stanju predvidjeti na nekakav način. Očito je sustav neučinkovit, očito novac curi na sve strane, očito se troškovi nisu u stanju na adekvatan način kontrolirati i tu očito treba napraviti reda. Zbog čega se taj red ne događa, to je pitanje ja bih rekla za one koji upravljaju sustavom."

Kaže kako se deficit od 12 milijardi kuna prevodi u 2,6 posto BDP-a: "Što nas drži unutar ovih tri posto BDP-a, deficita koji nam na neki način garantira ulazak u usvajanje eura, iako u ovom trenutku nitko ne zna hoće li nam se taj fiskalni kriterij primjenjivati ili ne. Samo Povjerenstvo za fiskalnu politiku ukazalo na činjenicu da postoji čitav niz rashoda koji su trenutno isključeni za sljedeću godinu, a koji se mogu materijalizirati. Recimo isključeni su rashodi za sanaciju zdravstva od četiri milijarde kuna, isključene su potpore za gospodarstvo."

Dodaje kako će očekivati deficit biti i veći. Kaže kako se događa scenarij od prošle godine kada je Vlada pregovarala sa sindikatima o povećanju plaća: "Može nam se vrlo lako dogoditi situacija koju smo imali prošle godine, da se u trenutku kada se donosi proračun s jednim rashodima za plaće već dogovara odnosno dogovorilo se sa sindikatima povećanje plaća kojih nema u tom proračunu."

Kaže kako povećanje cijena prilikom uvođenja eura je najmanje bitna negativna strana: "To se može iskontrolirati i mogu se primijeniti iskustva iz drugih zemalja kako su to one radile." Kaže kako eura neće riješiti niti jedan strukturni problem kojeg Hrvatska ima: "To mogu samo reforme."