PODRŠKA DUBROVAČKOM BISKUPU

Visok izvor s Kaptola: Neka se vidi koliko Crkva zapravo nema novca

15.05.2015 u 12:02

Bionic
Reading

Potez dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji je prvi javno objavio financijsko izvješće svoje biskupije, nije prošlo nezapaženo na Kaptolu. Dapače, mogu se čuti glasovi da je vrijeme da čitava Crkva otvoreno i transparentno prikaže svoje poslovne knjige

'Time bi se konačno izbjegle sve sumnje i tada bi se vidjelo koliko Crkva u biti nema novca. Ovako s jedne strane pojedinci glume siromahe, a javnost s druge strane smatra kako su strašno bogati. Treba izaći s prihodima i troškovima i sve bi bilo jasno. To je ideal', rekao je za tportal izvor s Kaptola.

Doznajemo da su biskupi i prije poteza Uzinića razgovarali o toj temi i kako je tada načelno dogovoreno da bi bilo dobro objavljivati financijska izvješća.


'To je neminovnost! Ja bih to već odavno uveo. Sam biskup Uzinić poveo se za politikom čistih računa, na čemu inzistira papa Franjo', naglasio je naš sugovornik s Kaptola.

Mirko Klarić, profesor na Pravnom fakultetu u Splitu, koji se bavi problematikom crkvenih financija, smatra kako je biskup Uzinić imao još jedan motiv kada je izišao s financijskim izvješćem.

'Svojedobno su se u Dubrovačkoj biskupiji vukli određeni financijski repovi za koje Uzinić nije odgovoran. Ovim je želio pokazati da nema što kriti. Inače, on je poznat i kao čovjek koji je otvoren za javnost', rekao je Klarić.

Na naš upit hoće li možda i ostali biskupi slijediti Uzinićev primjer, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić nam je odgovorio kako on to ne može znati jer o tome samostalno odlučuje svaka biskupija.