'DIGITALNA HRVATSKA'

Visa želi što više beskontaktnih plaćanja, poduzetnicima nude besplatne POS terminale. Od danas dostupan i popis banaka kojima se trebaju obratiti

02.05.2022 u 15:58

Bionic
Reading

Kartičarska kuća Visa predstavila je u prošli tjedan projekt 'Digitalna Hrvatska' - inicijativu za potporu poslovanja malim i srednjim poduzećima i obrtnicima, kojim žele povećati kartično plaćanje među malim i srednjim poduzećima i obrtnicima

Direktorica Vise u Hrvatskoj Renata Vujasinović rekla je da se provedbom projekta želi pomoći hrvatskim malim poduzećima u procesu oporavka. Inicijativa 'Digitalna Hrvatska', otkrila je, dio je širih napora Vise na razini Europe za više od osam milijuna malih i srednjih poduzeća.

'U kontekstu Digitalne Hrvatske cilj Vise je u Hrvatskoj povećati prihvaćanje kartica za 25 posto', rekla je Vujasinović.

'Glavni cilj inicijative Digitalna Hrvatska ubrzani je razvoj mreže za prihvaćanje digitalnih plaćanja u Hrvatskoj. Zato će Visa u suradnji s partnerima ponuditi POS terminale besplatno na šest mjeseci hrvatskim malim i srednjim poduzećima i obrtnicima koji do sada nisu prihvaćali kartice kao sredstvo plaćanja', rekla je.

Tvrtke iz sektora malog i srednjeg poduzetništva koje žele sudjelovati u projektu trebaju se obratiti svojoj banci, odnosno odnosno prihvatitelju kartica po svom izboru. Popis banaka i financijskih institucija bit će dostupan od 2. svibnja na web stranici 'Digitalna Hrvatska', a informacije o projektu, odnosno inicijativi, moći će se pronaći i na internetskim stranicama banaka koje sudjeluju u njemu.

Inicijativa će se provoditi iduće tri godine

Vujasinović je istaknula kako istraživanja pokazuju da svaki drugi potrošač više kupuje online nego prije, te da u okviru spomenute inicijative Visa također surađuje s partnerima kako bi omogućila prihvaćanje kartičnog plaćanja poduzetnicima i u segmentu e-trgovine. Kazala je i da je primjetan trend potrošača koji sve više plaćaju karticama a ne gotovinom.

Inicijativa će se provoditi iduće tri godine, zaključila je.

Načelnik sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović smatra kako je covid kriza samo ubrzala pojedine procese, te da su i domaće tvrtke u tom razdoblju masovnije prihvaćale nove digitalne tehnologije i nove poslovne modele.

Inicijativa Vise s projektom Digitalna Hrvatska pomoći će im, smatra, u tog preobrazbi prema modernijem poslovanju.

Najavio je da će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja krajem lipnja objaviti natječaj za 206 bespovratnih milijuna kuna namijenjenih digitalizaciji hrvatskih poduzeća.