'AGRESIVNO SLJEPILO'

Vilim Ribić udario po neoliberalima, ali priznao i da poštuje kapitalizam

21.12.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Vilim Ribić, šef nezavisnog sindikata znanosti i umjetnosti u današnjem Jutarnjem listu objavio je tekst pod naslovom 'Kako Novotny ne razumije da poštujem Buffetta, a ne Castra'. Ribić u tekstu objašnjava kako mu je nezavisni ekonomist Damir Novotny u tekstu objavljenom prije sedam dana poručio da 'prestane sanjati Kubu ili Venezuelu'

Ribić pak podcrtava kako dio domaćih ekonomista sve ideje suprotne svojima proglašava 'socijalizmom' i poručuje im kako kapitalizam nema alternative, ali ne neoliberalni kapitalizam koji služi malobrojnim bogatašima na štetu većine.

'Smatram da su neoliberalni ekonomisti previše agresivni. Iza njih stoji privatni kapital koji im širom otvara vrata', rekao je Ribić za tportal.

Svoj stav podupire činjenicom da je kolumnist u Večernjem listu postao šef udruge Lipa Davor Huić. 'Kako to da nijedan sindikalist ne piše kolumne?' pita se Ribić.

Tvrdi da se apsolutna potpora daje ne čak ni neoliberalnom, već libertarijanskom pristupu koji je nevjerojatno puno zastupljen u medijima.

'Tekst u Jutarnjem odgovor je na Novotnyjev tekst od prije sedam dana u kojem me ne spominje imenom i prepričava jednu našu polušaljivu prepirku', rekao je.

'Treba nam dijalog. Tu postoji jedno sljepilo. Sigmund Freund to stanje zove 'skotom', stanjem u kojem se uopće ne vidi ništa drugog osim onoga što se uklapa u vaše uvjerenje. Tipičan primjer za to je Huić, koji u današnjem tekstu u Večernjem listu tvrdi kako su sindikati pokazali nerazumijevanje i tvrdoću u stavu vezano uz rast plaća. Ja ne znam gdje smo mi to pokazali tvrdoću kad sam ja dao najmanje pet, šest izjava da ćemo sjesti i razgovarati i da smo spremni na odgađanje rasta plaća ako postoje razlozi. On vidi ono što želi vidjeti', zaključio je Ribić.

U kolumni u Jutarnjem listu Ribić prenosi i podupire niz stavova koje je iznio američki gospodarstvenik i burzovni meštar Warren Buffett. Tako je Buffett, primjerice, izjavio da je zgrožen činjenicom da on plaća manju stopu poreza od svoje tajnice. Oduvijek je podržavao princip po kojem bi bogatiji trebali plaćati više poreza.

'Međutim, ono što je najzanimljivije, naši bogataši i njihovi neoliberalni glasnogovornici unisono zagovaraju suprotne ekonomske doktrine od Buffettovih', piše Ribić u Jutarnjem listu.