svi odahnuli

Vijest koji su svi iznajmljivači dugo čekali: Neće se povećavati paušalni porez

28.03.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu česta je tema u domaćem medijskom prostoru, no do tog povećanja izgleda ipak neće doći.

Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta za HRT emisiju Dobro jutro Hrvatska, rekla je da je Ministarstvo financija donijelo pravilnik minimum i maksimum turističkog paušala odnosno poreznog paušala.

'Jedinice lokalne samouprave određuju u konačnici njegovu visinu. On može iznositi od 150 do 1500 kuna po krevetu godišnje. Jedinica lokalne samouprave tu odluku mora donijeti do 15. prosinca za narednu godinu. U prosjeku ti paušali iznose 400, 500 kuna godišnje po krevetu i u ovom trenutku pogotovo za ovo godinu se u tom kontekstu ne mijenja', dodala je.

Udovičić ističe da je kod informacije o povećanju poreza bilo puno šumova u komunikaciji.  'Možemo reći svim iznajmljivačima da u ovom trenutku mogu biti mirni i da naš smjer razvoja turizma ne gleda u tom smjeru. Privatni smještaj nam je izuzetno bitan on čini više od polovine ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj također više od polovine svih noćenja ostvaruje se u tom kontekstu i vrlo je važno ako govorimo o održivom turizmu da turizam pomogne da svi oni iznajmljivači koji žive od toga i koji iznajmljuju objekt u svojoj blizini ili svojoj kući da mogu nastaviti živjeti od toga u svojoj sredini. Trebamo razmišljati i onim destinacijama koje su preopterećene i što u tom kontekstu napraviti', kazala je Udovičić. 

'Na europskoj razini se raspravlja što napraviti s privatnim smještajem pogotovo u destinacijama koje su preopterećene i gdje nedostaje stanova za redoviti najam odnosno stanova za stanovanje. Zato što se mnogi izdaju upravo za turizam. U tom kontekstu provela se rasprava o tome kako usuglasiti to', dodala je. 

Barbara Marković predsjednica Hrvatske Udruge obiteljskog smještaja, kazala je da bilo kakvo povećanje paušalnog porezna nikada nije dobrodošlo. 

'U Splitu je taj porez povećan maksimalno s 46 eura za povijesnu jezgru do 200 eura. Naravno prva reakcija iznajmljivača je bila dosta razočaravajuća zato što smatramo da nije problem povisiti cijene kada unutar cijene možemo u destinaciji pružiti dugotrajniju sezonu i kvalitetniji sadržaj. Iznajmljivači dosta toga investiraju u smještaj da bi uopće krenuli u ovaj posao, posao se treba održavati, sve cijene su nam se strašno puno povećale. Govorimo o velikom broju ljudi koji žive i rade taj turizam', rekla je Marković.